Jump to content

Ezekre figyelj a melóban!

2018. 09. 20. 22:16

Néhány apró, meggondolatlan cselekedet az irodában első ránézésre nem tűnhet vészesnek, azonban egy-egy rosszul irányzott beszólás vagy baki akár kirúgáshoz is vezethet.

Elfogyott otthon a tűzőgépkapcsod? Nem baj, hisz a munkahelyeden épp most hoztak egy nagy dobozzal! A nyomtatópapírod is fogyóban van? Valószínűleg senki sem venné észre, ha eltűnne egy csomag az irodából... Figyelmeztetünk: ezek mind megbocsáthatatlan bűnök.

Egy alkalmazott gyakran kerül szembe olyan etikátlan helyzetekkel, amik azonnal megszüntethetik munkaviszonyát. Az ilyen helyzetekből válogattunk össze néhányat.

1. Sajátodnak tekinted a munkahelyi eszközöket

Egy-két mappát vagy öntapadós jegyzettömböt hazavinni nem tűnhet nagy dolognak – valójában ki is rúghatnak érte. Ha egy ilyen helyzet miatt veszíted el a munkád, jobb, ha tudod, hogy nem az adott tárgy pénzbeni értékről van szó, sokkal inkább a becsületedről.

2. Mindig késel néhány percet

Az a pár perc nem tűnhet soknak, de hidd el, hogy megpecsételi a napod. Nem a munkaidőd szempontjából, hanem a kollégáidéból. Nem fognak szeretni, emiatt pedig azt sem fogják szeretni, hogy ott dolgozol.

3. Egyedül döntesz a nyaralásodról

Egy közeli barátod nyaralni megy, te pedig szívesen csatlakoznál? Esetleg spontán üdülést forgatsz a fejedben? Felejtsd el! Minden esetben konzultálj feletteseddel a vakációzásra kijelölt időszak forgalmáról, ugyanis ha elengedhetetlen a munkád abban az időszakban, és te ennek ellenére mégsem dolgozol, bizony nem sok szükség lesz rád a jövőben.

4. Betegszabadság alatti iszogatás

Attól, hogy betegszabadságon vagy, nem kötelező az ágyat nyomnod, hiszen el kell menned orvoshoz, gyógyszerért, de egy egyszerű séta sem lesz a betegséged kárára. Sőt! Ha épp csak kificamodott a csuklód, még moziba is el tudsz menni. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a betegszabadság lényege a tartalmas pihenés. Tartalmas alatt értjük azt az időszakot, ami szükséges a felépüléshez. Ha ezalatt pubokban, klubbokban vagy fellelhető akár ismerős által, akár egy közösségi média felületen, ne számíts túl sok jóra.

5. Alkoholfogyasztás munkaidőben

Az alkohol és a kábítószer a tiltólisták vastagbetűs részén van ha munkáról van szó (és persze máskor is). Kollégád születésnapját ünnepli? Hatalmas sikert ért el a csapatod? Ha csak a feletteseid nem támogatják, ne egy üveg pezsgővel örüljetek – vegyetek tortát, süteményt, vagy csak egyszerűen beszéljétek meg az örömhíreket. Reggelbe nyúló durva bulin vagy túl? Ha még úgy érzed, nem pihented ki magad, és nem tisztult ki teljesen a fejed, inkább jelents beteget. Hidd el, elég egyetlen alkalom ahhoz, hogy megbélyegezzenek egy kellően kínos jelzővel, és végleg elbúcsúzz az asztalodtól.

(Forrás: mensworld.hu / fotó:pixabay.com)