Jump to content

Hibák az új helyen

2018. 08. 30. 01:08

Az első munkanap az új munkahelyen olyan, mint az első nap a suliban. Félelmetes. 
Nem ismersz senkit és téged sem ismernek, valamint nem is tudod igazán mit is kéne csinálnod, és félsz, hogy azt a valamit is elrontod, amit épp csinálsz. Nyugodj meg! Adunk pár tippet, hogyan éld túl ezt a rázós időszakot.

Az első és legfontosabb, hogy mutatkozz be mindenkinek. Nem elég, ha csak a közvetlen melletted ülő tudja a nevedet, hiszen valószínűleg nem csak vele fogsz dolgozni. Ahhoz viszont, hogy a többiekre is jó első benyomást tegyél, ahhoz az első lépés a bemutatkozás.

Lehetőleg menj oda mindenkihez, akivel a munkád során dolgod lesz és világosítsd el őket arról, hogy ki is vagy, valamint, hogy milyen pozícióban fogsz dolgozni. Ezen kívül nem árt ha érdeklődsz, hogy ő mit dolgozik, hiszen innen fogod tudni, hogy kitől tudsz adott esetben segítséget kérni, ha elakadtál.

Légy bátor és törekedj az első benyomás sikerességére. Ez nagyon fontos.

Ezen kívül jobb, ha reális elvárásaid vannak magaddal szemben. Még ha egy kis cégről is van szó, akkor sem fogod tudni az egész rendszert átlátni egy hét alatt. Ezt jobb ha most elhiszed. Próbálj meg minél többet felfogni abból, ami körülötted folyik, de ne várd el a lehetetlent.

Ha valamit nem értettél elsőre, vagy nem ismered a szakzsargont, akkor inkább kérdezz vissza. Kérdezz meg bármit nyugodt szívvel, hiszen ők is tudják, hogy még új vagy, bele kell rázódnod és ezért szívesen fognak segíteni. Tűnj inkább egy fél percig butábbnak, minthogy valamit rosszul csinálj, csak mert nem értetted azt, amit rád bíztak.

Hidd el jobban fognak tisztelni, ha elismered, hogy nem tudsz dolgokat, mint akkor, ha elrontod őket, csak mert képtelen voltál kinyitni a szádat. Hosszútávon mindenképp a kérdés éri meg, hiszen ha egyszer elmondják, akkor másodszor már kérdés nélkül tudni fogod. Ha pedig mégse lenne így, akkor inkább jöhet az újabb kérdés. (De ekkor már jobban figyelj.)

(Forrás: Menandstyle.co.hu, Telegraph, Fotó: Pexels.com)