Jump to content

Közvetlenül az USA-ba

2018. 05. 10. 08:26

Az idei év első negyedévében csaknem 17 százalékos utasforgalom-bővülést mértek a Budapest  Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren.

 

Három új közvetlen járat köti össze idén tavasztól hazánkat az Egyesült Államokkal – számol be róla az MTI. A LOT lengyel légitársaság két új menetrendszerinti járatot is indít New York és Chicago úti céllal, míg az American Airlines a Philadelphia-Budapest között kínál új úvonalat. Legutóbb hét éve, a 2011-es nyári szezonban közlekedett közvetlen járat Magyarország és az Egyesült Államok között.

Elindította Budapest-New York járatát a LOT lengyel légitársaság

Elindította Budapest és New York-John F. Kennedy közti menetrend szerinti, közvetlen járatát a lengyel LOT légitársaság, ezzel hét év után ismét van közvetlen repülőjárat az Egyesült Államok és Magyarország között. Az egész évben hetente négy alkalommal – hétfőn, csütörtökön, pénteken és vasárnap – közlekedő járatokat a LOT Boeing 787 Dreamlinerei teljesítik, amelyek 252 utast, illetve 12 tonna árut tudnak a fedélzetükre venni.

Jost Lammers, a Budapest Airport vezérigazgatója beszédében azt emelte ki, hogy az Egyesült Államok és Magyarország között tavaly majdnem félmillióan utaztak, ezért nagyon nagy igény volt már a közvetlen amerikai járatokra.

A budapesti járatokon magyar légiutaskísérők is teljesítenek szolgálatot, hatvan magyart már felvett és ki is képzett a lengyel cég. Emellett a fedélzeti szórakoztató rendszer is magyar nyelvű lesz, az üzleti osztályon utazók számára pedig a LOT a nyáron exkluzív business várót alakít ki a repülőtéren.

Az American Airlines elindította Philadelphia-Budapest járatát

A több mint húszezer alkalmazottat foglalkoztató, és évente mintegy 30 millió utast fogadó philadelphiai nemzetközi repülőtérről még nem indult közvetlen járat Magyarországra, de az American Airlines korábban – a Malév partnereként – New York és Budapest között már közlekedett.
Május 4-től a pennsylvaniai nagyvárosból naponta indulnak a járatok magyar légiutas-kísérőkkel, akiknek kiképzése január óta folyamatos. Az érdeklődésre jellemző, hogy júliusig már szinte minden jegyet előfoglalásban értékesítettek.

Olympia Colasante, az American Airlines philadelphiai reptérért felelős alelnöke az MTI-nek elmondta: két évvel ezelőtt kezdték tervezni, előkészíteni a közvetlen járat megindítását, amelyre nagy volt az igény. Kiemelte Magyarország és ezen belül Budapest turisztikai vonzerejét, de hozzátette, arra is számítanak, hogy gyarapszik majd a Magyarországról Philadelphiába érkezők száma is.

Már közlekedik a LOT lengyel légitársaság Chicago és Budapest közötti járata

Az első közvetlen járat a város O’Hare nemzetközi repülőterén szinte egy időben szállt le azzal a felvonulással, amelyet a lengyel alkotmány ünnepe alkalmából rendeztek Chicago utcáin. A repülőtéren megtartott járatnyitó ünnepségen a LOT képviselői hangsúlyozták, hogy Chicagóban és környékén él a legnagyobb lélekszámú amerikai lengyel közösség, Susan Kurland, a repülőtér szolgáltatási igazgatója pedig a chicagói magyar közösség aktív jelenlétét emelte ki.

(Forrás: igenyesferfi.hu / kép: pinterest)