De mi is az a glutén, és mi a baj vele?
Egy búzában, árpában és rozsban megtalálható fehérjéről van szó, ami néhány ember szervezetében gyulladást okoz, gátolja a táplálék felszívódását, és roncsolja a bélbolyhokat. Ők szenvednek glutén intoleranciában. A megoldás számukra viszonylag egyszerű: nem szabad glutént tartalmazó élelmiszereket enni, ugrik a sör, a pizza, a kenyér, általában a tésztafélék, sütemények.
Nem kérdés tehát, hogy akinél gluténérzékenységet állapított meg a doki, jóval hatékonyabb lesz a sportban egy masszív diétával. De a többség számra sem feltétlenül rossz ötlet kipróbálni a kúrát.
Usain Bolt a versenyei előtt a McDonald’sban evett, az NBA-sztár Paul Pierce pedig ugyanilyen szertartásosan töm magába egy-egy mogyoróvajas szendvicset. Úgysem egyetlen szendvics dönt majd, ilyen esetekben a komfortérzet többet számít az étrendnél. De ez a pszichológiai hatás fordítva is működik, vagyis aki egy szigorú diétát követ, eleve abban a tudatban sportol, hogy a szervezetét csupa földi jóval látta el.
Merthogy a pszichológiai előnyön túl egy nagyon is gyakorlatias haszna is van a gluténmentességnek. A diétával szükségszerűen lepasszolsz egy csomó feldolgozott élelmiszert, ami kevésbé szívódik fel és nem túl egészséges.
Luke Corey dietetikus, aki számtalan sportolóval dolgozott amatőröktől kezdve NBA-, NHL- és NFL-játékosokig, azt mondja, a táplálóbb ételek bevezetése „jelentősen javította a teljesítményüket és az egészségi állapotukat”.