Jump to content

Természetes megoldások a megfázás leküzdésére

2017. 01. 23. 10:00

A komoly megbetegedések elkerülése végett jobb ha van pár természetes megoldás a tarsolyunkban. Nézzünk néhány valóban hasznos "patika-mentes csodaszert".

Grapefruitmag-kivonat

Arra kell csak ügyelni, hogy tömény formában nem szabad alkalmazni a nyálkahártyákon, mindig hígítani szükséges. A hatóanyaga bioflavonoidokból és glikozidokból áll, előbbiek kiválóan semlegesítik a szabadgyököket – amik ugye a daganatok kialakulásában is szerepet játszhatnak. Mivel ennyire remek hatásai vannak, természetesen megfázás ellen is bevethető, 2 dl vízben (esetleg teában) kell 15 csepp kivonatot elkeverni és meginni, naponta három alkalommal.

Lapacho

A lapacho egy dél-amerikai fa fajta, belső, vörös színű kérgéből készítik a lapacho teát. A lapachokéreg gyógyhatású lehet fertőzések esetén, de fájdalomcsillapító hatása is van, és tisztítja a nyirokrendszert. Utóbbi tulajdonsága miatt daganatos betegeknek is ajánlják kiegészítő terápiaként.

Az immunrendszert erősíti, de emellett gomba- és baktériumölő hatása is van, gombás fertőzések esetében különösen hatásos lehet. Sőt, javallott bőrbetegségek, akár ekcéma kezelésére is. Hogy hogyan kell elkészíteni a teát, arra már elég sok változatot találtam, az arany középút az lehet, hogy érdemes legalább 1 liter forrásban lévő vízhez kb. 4 evőkanálnyi lapachokérget hozzáadni, ezt kislángon még 10-15 percig főzni, majd 5-10 percig állni hagyni, és utána leszűrni.

Gyömbér

Az indiai ajurvédikus orvoslás és gasztronómia szerint a gyömbérnek fűtő tulajdonsága van, ezért is inkább a hidegebb, téli hónapokban érdemes fogyasztani.

Mivel emésztést segítő hatása van, a konyhában abszolút alapkellék lehet. Mert hát miért ne lehetne télen a sütőtök-krémlevest egy kis gyömbérrel megbolondítani – még a meghűlések kivédésére is jól jöhet. Igen, a gyömbér erre is jó: megfázás, torokfájás kezelésére ajánlott.

Propolisz

A méheknek köszönhetjük ezt a rengeteg hatóanyaggal rendelkező csodaszert. Főként flavonoidok és flavonok vannak benne, de tartalmaz ásványi anyagokat és nyomelemeket is. A propolisz katalizátorként megerősíti az immunrendszert, a sejtek anyagcseréjét fokozza, és állítólag még allergiaellenes hatása is van.

A megfázáson kívül jól alkalmazható a fül-, orr-, torok- és gégebetegségeknél (mint amilyen a nagyon gyakori vírusos torokgyulladás például), köhögésnél, fogínygyulladásnál, fogbetegségeknél, alhasi szervek megbetegedésénél.

Végezetül nézzünk egy keveréket

Egy bögre meleg (de nem forró!) vízbe csavarjuk bele egy citrom levét, adjunk hozzá egy evőkanál aloé levet, 10 csepp echinaceát és 10 csepp grapefruitmag-kivonatot.

Ebből a keverékből naponta háromszor érdemes fogyasztani. Enyhén izzaszt, de a légutakat is tisztítja, ezért lefekvés előtt mindenképpen érdemes felhajtani egy adagot.

(Forrás: Menandstyle.hu | Fotó: Pixabay.com, Manflu.org.uk)