Jump to content

Külföldi állást keresel? 7 hasznos tipp

2017. 01. 19. 13:11

A külföldön élő és dolgozó emberek véleménye megoszlik arról, hogyan érdemes belevágni a munkakeresésbe egy másik országban. Vannak, akik állítják, csak a helyszínen érdemes keresni, eleinte érdemes elvállalni bármit, később pedig majd alakul az élet állásfronton is. Az elővigyázatosabbak viszont már itthon megkezdik a keresését, és csak akkor költöznek el, ha megvan a kívánt álláslehetőség.

Saját szakma?

Először is tisztázd magadban, mit szeretnél.

Mindegy, milyen munkával indítasz, vagy első körben arra törekszel, hogy a saját, itthon is gyakorolt szakmádban akarsz elhelyezkedni. Ha az utóbbi a cél, mérd fel a helyzetet, mennyire hiányszakma a célországban a szakmád, milyen feltételek szükségesek ahhoz, hogy azon a terülten dolgozz.

Tájékozódj a munkavállalás feltételiről is, és ha továbbra is amellett voksoltál, hogy a pályán maradsz, és az eddigi tapasztalatidnak megfelelő állást keresel, akkor lenti 6 tanács hasznos lehet számodra.

Pénz, pénz, pénz

Jó, ha tudod, hogy valószínűleg a külföldi álláskeresésbe először neked is pénzt kell majd fektetned, és ez akkor is érvényes, ha itthonról keresel. Ezért készülj úgy, hogy különíts el egy összeget arra az esetre, ha el kell utaznod egy állásinterjúra, személyes találkozóra az állást meghirdető céggel.

Tájékozódj, ismerd a célországba járatokat indító légitársaságok ajánlatait, hogy ha indulnod kell, képben legyél, hogyan juthatsz el a legkönnyebben és legolcsóbban a helyszínre.

Nézz körül a szálláslehetőségekkel kapcsolatban is, vedd fel a kapcsolatot a közelben élő ismerősökkel, akik segíthetnek eligazodni.

Linked-in profil

Sokat segíthet abban, hogy felfedezzenek, ha készítesz egy linked-in profilt.

A szakmai portálon legyen minél több külföldi vagy a célországban élő ismerősöd, ezzel is vonzóbbá teheted magad az állásokat hirdető cégek szemében, de az sem kizárt, hogy egy fejvadász talál rád a linked-in profilodon keresztül.

Referenciák idegen nyelven

Külföldi álláslehetőségeknél gyakori, hogy referenciát kérnek korábbi munkaadóidtól, ezekről már előre gondoskodj. Ha nem akarod a jelenlegi munkahelyeddel közölni, hogy éppen külföldre készülsz, akkor keresd meg a korábbi helyeidet, és kérj tőlük referenciát.

Ebben szerepeljen, hol, milyen pozícióban és mettől meddig dolgoztál, milyen feladataid voltak, majd ezt kövesse egy leírás rólad. Ebben legyenek kiemelve a képességeid, a csapatmunkára való hajlamod, mutasson egy általános képet arról, hogyan működsz a munkás életben.

Végül szerepeljen rajta a referenciát író neve, beosztása és elérhetősége is. A referencia önmagában kevés, általában kérnek egy kontaktot, akivel telefonon is tudnak beszélni. Ezért a referenciát kiállító személy beszéljen legalább angolul, és mutasson hajlandóságot arra, hogy elbeszélget azokkal, akik irántad érdeklődnek.

(Forrás: men.hu)