Jump to content

A múltban áskálódásnak semmi pozitívuma sincs

2017. 01. 11. 10:00

Akik hajlamosak rózsaszín szemüvegen keresztül szemlélni a múltat, elégedettebbek az életükkel, mint azok, akik inkább keseregnek az elmúlt idők történésein.

Ryan Howell és pszichológustársai arra keresték a választ, hogy az ember személyisége és a múlthoz való hozzáállása hogyan hat ki a hangulatára. A kísérletbe 750 résztvevőt vontak be, és egy tesztet töltettek ki velük, amely a személyiségük öt aspektusát - kifelé fordulás, nyitottság, idegesség, önbizalom és elfogadás - vizsgálta. Ezek a személyiségtesztek nem mondják ki, hogy valaki ,,nyitott" vagy ,,ideges", hanem azt mérik, hogy a különböző tulajdonságok mekkora arányban találhatóak meg egy-egy emberben.

"Úgy tapasztaltuk, hogy a kifelé forduló emberek boldogabbak, mivel inkább a szépre emlékeznek a múltjukból, míg az ingerlékeny típusok hajlamosak a negatív dolgokra koncentrálni." - mondta el Howell.

A pszichológusok már nagyjából 30 éve tudják, hogy a boldogság és a személyiség összefügg, ez a kutatás azonban most a kapcsolat pontos okát is kimutatta.

"A személyiség befolyásolja, ki hogyan áll hozzá a jelenhez, a múlthoz és a jövőhöz. Jó hír azonban, hogy míg a jellemünkön nem nagyon tudunk változtatni, arra rászoktathatjuk magunkat, hogy a pozitív emlékekre koncentráljunk." - tette hozzá Howell.

A vizsgálatban részt vevőknek nem csak arra kellett válaszolniuk, hogy szívesen emlékeznek-e vissza a "régi szép időkre", hanem arra is, hogy véleményük szerint jövőjük tőlük vagy a sors szeszélyétől függ-e. Az eredmények alapján a nyitott, kifelé forduló emberek, akik szeretettel gondoltak vissza a múltra, boldogabbnak tűntek, mint az idegesek, akik általában hangulatilag is kiegyensúlyozatlanabbak voltak.

(Forrás: Menandstyle.hu | Fotó: Pixabay.com, BusinessNewsDaily.com)