Jump to content

Apa és anya nélkül más az élet

2016. 04. 18. 00:00

Az egyedülálló, fiatal férfiak életében is fontos szerepet tölt be a család. Oly mindegy, hogy még nincs saját családja, eszményképében mindenkinek egy teljes, két szülőből álló, egy, két vagy több gyermeket együtt nevelő családkép tárul fel.

 Sokaknak nem adatik meg a lehetőség, hogy a családot együtt tartsák.A legnagyobb tragédia, ha a szülők saját hibájuk miatt, vagy önhibájukon kívül nem képesek felnevelni gyermekeiket. Hazánkban csaknem huszonháromezer fiatal nem a vér szerinti szüleivel él.

Gyermeket vállalni nagyon nagy felelősség. Az élet ráadásul nagy rendező, történhetnek családi tragédiák, egy életvezetés kicsúszhat kezek közül, és olyan irányba terelheti az embert, amellyel saját gyermekeik életét teszik kilátástalanná. A nem megfelelő nevelés, a rossz anyagi körülmények, a szülők halála mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy szétszakad egy család. Egyáltalán nem ritka, hogy a nehéz anyagi körülményekből több testvért emelnek ki.

 

Nagyon nagy törés az egy gyermeknek, ha elválasztják szüleitől, de tovább nehezedik a helyzet, ha az állami gondozásba vétel során még a testvéreket is elszakítják egymástól. A gyerekeknek szükségük van egészséges apa- és anyamintára. Az SOS Gyermekfalvak nevelőszülei azt a családi légkört és környezetet biztosítják a szülők nélkül maradt gyermekeknek, amely későbbi életükben nagyon fontos lesz, és segíti az életben való boldogulást is. Az itt élő félezer gyerek fejlesztőprogramok, táborok és kulturális programok révén is esélyt kap az SOS-től, hogy bepótolhassák az életükből addig kimaradt dolgokat, legyen lehetőségük tiszta lappal indulni.