Jump to content

Két párizsi luxusszállodai étterem is 3 csillagos lett

2016. 04. 03. 17:11

Két párizsi luxusszálloda étterme kapta meg hétfőn a harmadik csillagot a Michelin hotel- és étteremkalauz idei francia kiadásában: a Plaza Athénée, amelynek séfje Alain Ducasse és a 2014 vége óta Christian Le Squer által irányított Le Cinq a Four Seasons George V nevű hotelben.

A francia gasztronómia bibliájaként számon tartott Michelin-kalauz 2016-os kiadásában hatszáz kitüntetett étterem szerepel, kilenccel kevesebb, mint tavaly. A háromcsillagos intézmények listájára két új hely került fel, de kettő le is került onnan, így továbbra is 26 háromcsillagos étterem található Franciaországban. Az új csillagot kapott séfek között idén egyetlen nő sem szerepel.  

"Szívesen mondom azt, hogy lehet Michelin-csillagok nélkül is élni, de azért sokkal jobb velük élni. Nyolcadik alkalommal kaptam meg a harmadik csillagot, négy vagy öt alkalommal el is vették tőlem, már nem számolom, és csak folytatódik az egész" - mondta a kalauz bemutatóján Alain Ducasse.  

Az idei kiadás ugyanakkor megfosztotta egy csillagtól Alain Ducasse egyik másik éttermét a párizsi Le Meurice luxusszállóban, amely ezentúl csak két csillaggal rendelkezik, valamint a Saulieu-ben található Le Relais Bernard Loiseau nevű étteremtől is elvette a harmadik csillagot.


Plaza Athénée Restaurant (Fotó: 2luxury2.com)

Ez utóbbit a 13 évvel ezelőtt öngyilkosságot elkövetett séf özvegye, Dominique Loiseau irányítja, aki csalódottságának és megdöbbenésének adott hangot a döntés miatt. Azt mondta, hogy minden energiáját arra fogja fordítani, hogy a 25 éve háromcsillagos étterem - amelynek séfje jelenleg Patrick Bertron - mielőbb visszakapja a harmadik csillagot.  

Idén tíz új étterem kapta a második csillagot, köztük a La Grande Maison, amelyet a világ legtöbb csillagos étteremmel rendelkező séfje, Joel Robuchon nyitott meg 2014-ben Bordeaux-ban. Kétcsillagos lett a párizsi Le Grand Restaurant is, amelyet a média egyik kedvence, Jean-Francois Piege irányít.

Az egycsillagos kategóriába 42 új étterem került be, köztük az idei kalauz legfiatalabb séfje a 23 éves Angelo Ferrigno által vezetett dijoni La Maison des Cariatides.


Le Cinq (Fotó: Jennifermarlier.wordpress.com)

A kalauz nemzetközi igazgatója a bemutatón arra hívta fel a figyelmet, hogy Franciaország egyre vonzóbb a külföldi séfek számára. Az új egycsillagosok között ugyanis hét külföldi séf található, közülük három japán: Nisi Hideki a Neige d'été, Tesima Rjudzsi a Pages és Nakatani Sinszuke a Nakatani élén.

A bemutatón egyperces csenddel adóztak a világ egyik legjobbnak tartott mesterszakácsa, a francia-svájci Benoit Violier, a lausanne-i Le Restaurant de l'Hotel de Ville vezetője emlékének, aki vasárnap öngyilkos lett.

(Forrás: Men&Style, MTI | Fotó: Lexpress.fr)