Jump to content

A Jazz kedvelői már készíthetik is a szivart és a whiskyt

2016. 01. 20. 10:04

A Billy Cobham Band, a GFS Trio és Richard Bona lesz az először megszervezett Get Closer Budapest Jazz Fest három sztárfellépője április 22. és 24. között a MOM Kulturális Központban (MOMkult).

"Célunk egy olyan fesztivál meghonosítása, amelyen a rangos külföldi előadók mellett a kortárs dzsessz kiemelkedő hazai képviselői, illetve fiatal amatőr zenekarok is színpadra lépnek" - mondta Kleb Attila, a szervező Get Closer Concerts ügyvezetője a fesztivált beharangozó keddi budapesti sajtótájékoztatón.

A világ egyik leghíresebb dobosa, a fúziós dzsesszben hatalmas életművet maga mögött tudó 71 éves Blly Cobham és zenekara a Get Closer Budappest Jazz Fest első napján, április 22-én lép színpadra. A panamai születésű Cobham 1968 óta van a pályán, játszott együtt Miles Davisszel, Jack Bruce-szal, George Duke-kal, Peter Gabriellel, dobolt a Mahavishnu Orchestrában és a New York Jazz Quartetben is. Az elképesztően technikás ütős jobb és bal kézzel egyaránt tud dobolni, az elsők közé tartozott, aki több mint három lábdobot és/vagy pergőt, illetve még ennél is több lábcint használtak. A MOMkultban Jean-Marie Ecay (gitár), Michael Mondesir (basszusgitár), Steve Hamilton és Camelia Ben Naceur (billentyűs hangszerek) lép Billy Cobhammel színpadra.

A második napon, április 23-án látható és hallható GFS Trióban Trilok Gurtu indiai ütőhangszeres, Paolo Fresu szardíniai trombitás és Omar Sosa kubai zongorista szerepel. A három elképesztő tudású zenész közös projektje másfél év után tér vissza Budapestre, a 2014 őszi Akvárium klubbeli koncert után.

A zárónapon, 24-én együttesével fő műsoridőben zenélő 48 éves Richard Bona, a New Yorkban élő kameruni basszusgitáros, énekes eddigi partnerei között volt Harry Belafonte, Joe Zawinul, Herbie Hancock, Bobby McFerrin, Quincy Jones, Chick Corea, Pat Metheny vagy Mike Stern is. Legutóbbi lemeze, a Bonafield 2013-ban jelent meg.

A világsztárok előtt a hazai színtérről 22-én a Syrius Legacy, 23-án a Csaba Toth Bagi Balkan Union, 24-én pedig a Bass Loco játszik.

(Forrás: Men&Style, MTI | Fotó: Thewellesley.co.uk)