Jump to content

Az Omega rajongók most örülhetnek

2015. 12. 05. 18:18

Különleges kiadvánnyal kedveskedett a rajongóknak az Omega. A legendás zenekar Decades címmel négy CD-n megjelentette angol nyelvű felvételei nagy részét, összesen 63 számot.

"Most először férhetőek hozzá Magyarországon ilyen nagy merítésben ezek a felvételek, hiszen annak idején az angol nyelvű lemezeink a nyugati piacra készültek. A mostani kiadvány persze külföldön is kapható lesz, mert ott meg már régen elfogytak a régi albumaink, egykori kinti kiadóink pedig nem igazán foglalkoztak ezzel a kérdéssel. Most egy amerikai cég, a Cleopatra Records fogja Nyugaton kiadni és terjeszteni a Decades-et" - mondta Kóbor János, az Omega frontembere.

A számokat négy korszakra osztották: a GrundRecords által kiadott anyag első CD-jének címe The Beauty Sixties (a szépséges hatvanas évek), a másodiké The Spacey Seventies (utalva az Omega "űrkorszakára"), a harmadiké The Progressive Eighties (ez a nyolcvanas évek progresszív rockos időszakát öleli fel), a negyediké pedig The Heavy Nineties, ami a kilencvenes évek keményebb stílusú felvételeit mutatja be. A szövegeken kívül a zenei megoldásai is eltérnek a magyar verzióktól, hiszen az angol változatok esetén nem csupán a hangsávokat cserélték ki, újra rögzítették a teljes számot. "Volt olyan, amelyikbe most, a lemez dalainak összeállításakor nyúltam bele, így kerültek utólag bele ütőhangszerek, plusz gitár, esetleg nagyzenekari aláfestés".

Ma már történelem, hogy az együttes első nagylemeze is angol nyelven jelent meg Omega Red Star from Hungary címmel a londoni Decca kiadónál 1968-ban, miután a zenekarra egy évvel korábban Budapesten felfigyelt a Spencer Davis Group menedzsere és kéthetes angliai turnéra hívta az együttest.

"Az Omega Red Star albumról nem tettünk fel egyetlen számot sem a Decades első korongjára. Nem azért, mert nem én énekelek, ugyanis én a felvételek idején egyetemi diplomámat védtem itthon. A lemezt egyetlen éjszaka vették fel, és nem olyan minőségű, hogy használható lett volna. Érdekesebbnek tartottam inkább rátenni két német nyelvű felvételt, a Nur ein Wortot, ami a Van egy szó, illetve a Schreib es mir in den Sandot, ami a Gyöngyhajú lány verziója" - mondta az énekes.

Kóbor János elmondta, hogy az Omega 1995-ös lemeze, a Trans and Dance (az angol kiadás címe Transcendent) hozott döntő változást a zenekar felállásában, hiszen egyre fontosabb szerepet kapott Szekeres Tamás gitáros és Gömöry Zsolt billentyűs - a The Heavy Nineties című CD-hez mellékelt fotón ők ketten láthatók Kóborral és Debreczeni Ferenc dobossal - Molnár György gitáros, Mihály Tamás basszusgitáros és Benkő László billentyűs nem. "Az Omega klasszikus ötösének tartott felállás valójában 1971-től a kilencvenes évekig létezett. Azóta a csapathoz tartozók hol játszanak, hol nem".

"Ez az Omega egyfajta végrendelkezése: a történet nem fejeződik be, de a múltunkat rendszerezzük. Trunkos Andrással dolgozunk az anyagon, nyolc szám már kialakult. Mindenki előtt nyitva az ajtó, aki valaha játszott a zenekarban, Laux Józsitól Presser Piciig, Mihály Tomitól Szekeresig. Egy a kikötés: a daloknak csapatmunkában kell megszületniük. A Testamentum első élő bemutatója valószínűleg jövő szeptemberben lesz, ezt egy turné követi egy éven át itthon és külföldön, az Omega 55. születésnapja jegyében" - mondta végül Kóbor János.

(Forrás: Men&Style és MTI | Fotó: MTI)