A téli italok legklasszikusabbikából valódi vitaminbombát kreálhatsz, ha gyümölcsökkel dúsítod. A forralt bor simogatóan ismerős ízének üde frissességet kölcsönöznek az édeskés gyümölcsök, amiket egyedi fűszerezéssel tehetsz ,,téli ízűvé". Ha egy kellemes baráti összejövetelen kínálod körbe, nemcsak a hangulatot dobhatod fel vele, hanem a dicséreteket is bezsebelheted.
Elkészítése: (4 személyre)
- Melegíts fel 4 dl száraz vörösbort, fél liter kékszőlő-lével, és amíg fő, közben fokozatosan add hozzá a többi hozzávalót:
- Tegyél hozzá 7-8 szem szegfűszeget, 2 rúd fahéjat, 4-5 szem kardamomot, egy narancs héját és egy késhegynyi gyömbért!
- 1 meghámozott almát vágj szeletekre, karikázz fel egy fél citromot, adj hozzá 5 dkg mazsolát és 10 dkg aszalt gyümölcsöt (legjobb a szilva, vagy a meggy).
- Édesítsd 10 dkg cukorral vagy 2 evőkanál mézzel. Fogyasztás előtt szűrd le az egészet.
Jó tanács: a ,,forralt bor csak a nevében ,,forralt". Valójában nem szabad csak főzni, mert ha eléri forráspontot, elveszti jellegzetes ízét és az alkoholtartalom is elpárolog belőle. Tehát még azelőtt vedd le a tűzhelyről, hogy bugyogni kezd!
Mégis miért egészséges? Az aszalt gyümölcsökben az elpárolgott víz miatt a tápanyagok és a vitaminok sokkal nagyobb koncentrációban találhatók meg. A kardamom és a gyömbér emésztéskönnyítő, a szegfűszeg pedig nyugtató és antibakteriális hatásáról híres. Arról nem is beszélve, hogy a fűszerekből kioldódó éteres olajak miatt már a forralt bor illata is pozitív érzelmeket kelt bennünk és a többi összetevője, (alkohol, cukor) is feltornázza a boldogsághormonok szintjét.
További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.
(Forrás: Men&Style;szisszyblog | Fotó: Noihirek.hu)