Jump to content

A Pink Floyd zenék népszerűsége továbbra is töretlen

2015. 10. 30. 14:53

Több mint húsz éve játszom a Pink Floyd számait és ma is elbűvölnek - nyilatkozta Damian Darlington, napjaink legnagyobb szabású Pink Floyd tribute show-ja, a Brit Floyd vezetője. A produkció november 8-án érkezik a Budapest Sportarénába.

"A Pink Floyd elképesztő, ikonikus zenekar volt, úttörő szerepet játszott a rockzene történetében, a koncertjein alkalmazott látvány és hangzásvilágával minden korábbi produkciót felülmúlt. Ezt nehéz reprodukálni, de mi mindent megteszünk ennek érdekében" - fogalmazott Damian Darlington.

A 2011-ben alakult Brit Floyd showja a Pink Floyd 50 évét ünnepli 1965-ös megalakulásától a tavaly megjelent utolsó stúdióalbumig, a The Endless Riverig. A Space & Time című műsorban szerepelnek a The Dark Side of the Moon, a Wish You Were Here, az Animals, a The Wall és a The Division Bell című lemez klasszikussá vált dalai, kiegészítve néhány meglepetéssel. A Brit Floyd idén márciustól augusztusig egy 104 állomásos, rendkívül sikeres amerikai turnén vett részt, október elejétől Európában játszanak, ennek 25. koncertje lesz a budapesti show. "A közönség egy része korábban nyilván látta élőben a Pink Floydot, de a többségnek, a fiatalabb generációnak erre már nem volt lehetősége. A show-t és a koncertprogramot egyaránt nagyon jól veszi a közönség" - fogalmazott Damian Darlington.

"Nyilván sok hasonlóság van a két produkció között, hiszen mindkettő a lehető legtökéletesebben törekszik visszaadni egy Pink Floyd-koncert élményét. A Brit Floyd azzal lépett előre egy lépést, hogy nagyobb figyelmet fordít a részletekre és jobban megragadja a korábbi nagy show-k hangulatát. Meg persze kevesebb a kenguru a színpadon" - jegyezte meg tréfásan a zenész.

"Tizenhárom éves voltam, amikor rácsodálkoztam a Pink Floyd zenéjére. Egy barátom megmutatta a The Wall albumot, ami engem teljesen megfertőzött, rövidesen rajongóvá váltam. A The Wall azóta is a kedvenc Floyd-lemezem, amikor gitározni kezdtem, azonnal David Gilmour riffjeit próbáltam leszedni. Szerencsés ember vagyok, több mint húsz éve a színpadon is játszhatom ezt a csodálatos zenét, méghozzá nagyszerű társakkal, miközben persze saját szerzeményeim is vannak és ezeket játszottam különböző zenekarokkal" - idézte fel Damian Darlington.

A Brit Floyd öt dalt ad elő a The Wallról a Space & Time turnén. "Közülük a Comfortably Numb a nagy kedvencem, minden benne van, ami egy Pink Floyd-számot jellemez. Remek szöveg Roger Waterstől, gyönyörű dallam és ének David Gilmourtól, és ott van minden idők egyik legprímább rockgitár szólója".

Az 1965-ben alakult Pink Floyd hosszú pályafutása során 250 millió albumot adott el, a pszichedelikus rock legfontosabb együttese lett, tizenöt stúdióalbumot jelentetett meg. A basszusgitáros, énekes Roger Waters 1985-ben feloszlatta a csapatot, ezután jogvita kezdődött közte és a többi tag között a név használatáért. A Pink Floydot végül David Gilmour gitáros-énekes, Nick Mason dobos és Richard Wright billentyűs vitte tovább. Ők és Waters egyetlen alkalommal, 2005 júliusában álltak újra össze a londoni Live 8 koncerten.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Men&Style és MTI | Fotó: Debmedia)