Jump to content

Minden, amit valaha tudni akartál a különböző sörfajtákról

2015. 10. 01. 19:49

Sör vásárlásakor olyan  fogalmakkal találhatjuk szembe magunkat, mint például a Lambic, Pils, esetleg a Lager, de sokunknak fogalma sincs arról, hogy ez miben különbözik egy másik fajtától. Nos, a továbbiakban fény derül ezekre a "rejtélyekre".

Lambic/Lambiek: a legismertebb spontán erjesztésű sörfajta. Hazája Belgium, nevét Lembeek faluról kapta, ahol először készítették. Nagyon száraz, kissé savanykás, szinte szénsavmentes, gyümölcsös aromájú sörfajta, amelyet fogyasztanak magában, de sokszor ízesítve is, így különböző alfajtái jöttek létre.

Ale: az egyik legismertebb felső erjesztésű brit sörfajta, melynek színe a világos sárgától a sötétebb rubinig, szinte a feketéig terjed. Átlagos alkoholtartalma 4-8%. Altípusai közé tartozik a száraz Bitter Ale (ezen belül a barna Brown Ale és a világos Pale Ale), az édes Cream Ale, a whisky ízére emlékeztető Scotch Ale, és a vöröses színű Irish Red Ale. Sok helyen kedvenc az édeskés, testes, "fekete" Stout, és a sötét színű, kissé csokira emlékeztető ízű Porter is.

Belga erős ale: a belgiumi Moortgat sörfőzdéből származó erős, világos, fehér Ale különlegessége a három szintes erjesztés (melegerjesztés, hidegérlelés, utóerjesztés palackban), valamint a felhasznált különböző élesztők. Általában szűretlen sörök, alkoholtartalmuk a belga sörök között is kissé magasak, 8%-12%.

Trappist: a trappista sörök a fennmaradt valódi Trappista kolostorokból származnak. Erős, magas alkoholtartalmú, téglavörös-mahagóni szí­nárnyalatú ínyenc sörök.

Lager: alsó erjesztésű sör, egyik legismertebb típusa a Pils sör, amely az elsők között volt sikeres az alsóerjesztésű sörök kategóriájában. Nevezetes alsó erjesztésű sör a Bock sör is.

Pils/Pilsner/Pilsener: a Pils 1872-ben lett divatos sör Berlinben, és így lett előbb a németek, majd egész Európa egyik legkedveltebb söre. Fontos jellemzői az igen magas komlótartalom, és a tartós habkorona. A pilseni aranyszínű, illatos, virágos bukéval rendelkező, lágy és elegánsan száraz, komlós utóízű világos sör, amelynek alkoholtartalma 4-5%.

Bock/Bok: alapanyaga 1/3 rész búza, és 2/3 rész árpa. Ez utóbbi több fajta, pörkölt illetve kevésbé pörkölt szem keveréke. Hagyományosan a tavaszi hónapokban fogyasztott édesen malátás, és gazdag illatanyagú Lager sör, amelynek színe a fehértől a sötétbarnáig terjed, és alkoholtartalma általában magas, 6-8%.

Búzasör: eredetileg felsőerjesztésű sörfajta, de néha a jobb érés érdekében alsóerjesztésű élesztőt is adnak hozzá. Élesztősen zavaros, karakteres, gyümölcsös, frissítően pezsgő, fűszeres aromájú ital. Citromkarikával szervírozzák, alkoholtartalma 5.6%.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.

(Forrás: Men&Style,divany.hu | Fotó: Dimitris Iliopoulos Flickr)