Jump to content

Hogy milyen lesz az 5G? Ultragyors!

2015. 06. 29. 11:49

A 4G mobilhálózatos internet széles körű elterjedése után már csak idő kérdése, hogy mikor jön az egyelőre elképzelhetetlen sebességűnek tűnő 5G. Pedig a pillanat már nincs messze!

A Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) legutóbbi, san diegói találkozóján eldőlt, hogy az épp szabványosítás alatt álló 5G technológia brutális sebességű lesz, hiszen a cél, hogy az új mobilhálózatoknak 20 gigabit per másodperces sebességet kell elérni a teljes átviteli csatornában. Ez magyarra lefordítva nagyjából annyit jelent a fejlesztők példája szerint, hogy egy ultra HD-felbontású filmet 10 másodperc alatt tudunk majd letölteni 5G-vel. Kemény, mi?

Az 5G-nek képesnek kell majd lennie arra is, hogy 1 négyzetkilométeres körzetben legalább 1 millió eszköznek tudjon minimum 100 Mbps sebességet biztosítani.

És hogy ez mikorra lesz várható? Dél-Korea például arra készül, hogy az 5G hálózatok képességeit már 2018-ban, a pjongcsangi téli olimpiai játékokon bemutatják, majd jöhet a kereskedelmi bevezetés. Persze Dél-Korea már sokkal előrébb jár, mint mondjuk Magyarország, hiszen az egyik szolgáltató, a KT most kezdte el bevezetni GiGA LTE nevű szolgáltatását, mellyel bizonyos csúcskategóriás okostelefonokon akár több mint 1 gigabites letöltési sebesség is elérhető. Összehasonlításképpen Magyarországon 2018-ban 30 megbites átlagsebesség várható.

(Fotó: android)