Jump to content

A fél Föld használja az internetet

2015. 05. 26. 23:24

Az ICT Facts and Figures elemzése meghökkentő számadatokat hozott ki az emberiség internetezési szokásairól: ebben az esztendőben a Föld lakosságának fele internetet használhat.

A jelentés azt mondja, hogy 2015-ben összesen 3,2 milliárd ember fogja használni a világhálót, azaz a Föld lakosságának csaknem fele rendelkezik valamilyen internet eléréssel - ez az elmúlt másfél évtized hálózatterjedési statisztikái alapján mérhető fel. Ez a számadat azért döbbenetes, mert ebből közel 2 milliárd fejlődő országban élő ember.

A kutatás azt is kimutatta, hogy az internetezési szokások egyre inkább a mobiltelefonokra összpontosulnak, így 2015 végére az emberiség nagyságánál is több, közel 7 milliárd mobiltelefon előfizetés prognosztizálható.

Európában és az Egyesült Államokban közel 70%-os a a 3G-s lefedettség, amit azt jelenti, hogy ezeken a területeken gyakorlatilag földrajzi korlátok nélkül csatlakozhatunk valamilyen formában a világhálóra.

A fejlett országok internet elérése is közelíti a maximumot, azaz az ilyen országokban található háztartások 80%-ban lesz internet előfizetés, de egyre terjed a világháló a fejlődő országokban is, ahol a háztartások 34%-ában is lehet akár internet év végére.

Az ICT Facts and Figures elemzése a 2015-ös adatokat összehasonlítja a 15 évvel ezelőtti, 2000-es adatokkal, a különbség pedig megdöbbentő: akkoriban mindössze 400 millió internetfelhasználó élt a világon. A fejlődés pedig nem áll le, ugyanis a kutatás szerint a következő években még inkább felgyorsul az internet elterjedése és lefedettsége.

(Fotó: Samuel Flickr)