Jump to content

Ilyen lesz az Apple új (űr)központja

2015. 04. 23. 20:28

A világ egyik legtőkeerősebb cége, az Apple új központot épít magának, az új bázis pedig hamarosan elkészül. A high-tech komplexum a nyilvánosságra került képek alapján egy futurisztikus űrközpont szerű gyűrű-épület lesz.

A cég jelenlegi főhadiszállása az Apple Campus névre hallgat, az új komplexum a Campus 2 lesz, melyet még a vállalat elhunyt vezetője, Steve Jobs álmodott meg. Még életében eltervezte, hogy az 1993-ban épült első bázisáról egy futurisztikus, high-tech komplexumba költözzön az Apple. A jelenlegi Apple Campus a San Franciscótól délre elterülő Cupertinóban található egy 79. ezer négyzetméteres területen, a Szilícium-völgy szívében, nem messze a Facebook központtól és a Stanford Egyetemtől.

Az új központ gondolata részben költségcsökkentési okokból merült fel, de az eredetileg valóban mérsékeltnek mondható 160 milliós költségvetés fokozatosan emelkedett, a jelenlegi becslések pedig 5 milliárd dolláros összköltségről beszélnek - persze ehhez nagyban hozzájárul. hogy az Apple az elmúlt 20 évben bevételeit is megsokszorozta. A komplexum 2010-ben került volna átadásra, ez azonban most már lassan 5 évet csúszik. Igaz, maga a projekt is folyamatosan növekszik, hiszen az Apple azóta további 400 ezer négyzetméternyi földterületet vásárolt meg a már megszűnt Hewlett Packard cég nem használt területeiből.

Steve Jobs felvázolta a végleges tervek kivitelezése 2013 őszén indult be. A végleges tervek szerint egy hatalmas, kör alakú főépület épül. A 260 ezer négyzetméteres 13 ezer dolgozót fogad majd be és magában foglal egy óriási kávézó-étkező részt, ahol egyszerre 3000 ember tud majd helyet foglalni, miközben óriási üvegfelületeken keresztül csodálhatja a parkot. Kisebb épületeket is terveztek előadóteremmel, a Kutatás és Fejlesztés központtal, fitnesz-centerrel, gyümölcsöskerttel, és számos egyéb szabadidős létesítménnyel.

A központot várhatóan egy saját építésű, többsávos alagúton keresztül lehet majd megközelíteni, de nem csak ezért lassú a kivitelezés: mivel egy gyűrű alakú épületről van szó, nem éppen olcsó az építkezés, hiszen gyakorlatilag csak hajlított üvegfalak borítják a szerkezetet.

További képek a látványtervekről ITT.

(Fotó: wired)