Jump to content

Feltalálók, kik találmányuk miatt haltak III.

2015. 03. 30. 11:29

Sok olyan feltaláló létezik a történelemben, kik a találmányuk miatt vesztették életüket. Előző cikkeinkben bemutattunk már párat, most pedig jöjjenek a többiek.

Otto Lilienthal (1848 - 1896) - akinek a repülés lett a végzete:

Német repülőgép-mérnök, feltaláló, pilóta. Mindig csodálta a madarak repülését, ezért kezdett siklórepülőket tervezni és készíteni. Lilienthalt tartják a sárkányrepülés egyik úttörőjének. Az utolsó repülése 1896-ban volt Berlinben. Minden jól indult, ám egy hirtelen széllökés miatt a gépe 17 méterről a földbe csapódott. Sajnos a zuhanás miatt eltört a gerince, és nagy szenvedések közepette egy nap múlva meghalt.


Harry K. Daghlian Jr. és Louis Slotin - az atombomba áldozatai:

Mindketten a II. világháború alatt az atombomba kifejlesztésén dolgoztak, ez okozta halálukat is. 1946-ban laboratóriumban kutatták, hogy milyen feltételek mellett jöhet létre a láncreakció. Két fémgömböt használtak ehhez, amik közepébe radioaktív plutóniumot töltöttek. Amikor a két félgömbbel közelítettek egymáshoz erős sugárzás jött létre. Hogy a kísérlet ne váljék túl veszélyessé, Slotin egy csavarhúzó segítségével tartotta távol egymástól a két félgömböt, ám egyszer véletlen kiesett a kezéből a szerszám. Ekkor a két félgömb összekapcsolódott és a sugárzás halálos dózisának többszöröse került a két feltaláló szervezetébe.

Forrás és fotó: tudosok.hu / Írta: Molnár Adrienn