Jump to content

A leghalálosabb allergének II.

2015. 03. 30. 19:22

Számos allergén van, mely csak apró kis károkat okoz a szervezetben. Azonban vannak olyanok, melyekre nagyon oda kell figyelni, hiszen súlyos allergiás roham esetén akár halálosak is lehetnek.

Repülő rovarok:
A méh, a darázs és a lódarázs csípése is gyilkos lehet: becslések szerint az Amerikai Egyesült Államok lakosságának 3%-ánál anafilaxiás sokk jelentkezne, amennyiben nagyon közelről találkozna egy ilyen kis lénnyel.
A gyorsan ható oltóanyagok szerencsére az esetek 97%-ában hatékonynak bizonyulnak. Allergia esetén érdemes elkerülni az erős illatú piperecikkek használatát, valamint az élénk színek viselését, mert ezek vonzzák a rovarokat.

Gyógyszerek:
A penicillin és más antibiotikumok a gyógyszerek által okozott anafilaxiás sokk leggyakoribb felelősei.
A kemoterápiás készítmények, a képalkotó diagnosztika kontrasztanyagai, illetve az anesztéziás izomlazítók ugyancsak erős reakciót válthatnak ki.
Ezért szokták az orvosok egy adott gyógyszer felírásakor megkérdezni, hogy van-e gyógyszerallergiád.

Hangyák:
Nem csak az a rovar okozhat bajt, amelyiknek szárnya van: az ártalmatlannak tűnő hangyák éppen olyan súlyos allergiás reakciót válthatnak ki, mint például a darazsak.
Természetesen nem minden fajta jelent veszélyt, de mindenképpen célszerű elkerülni a bolyt vagy a fészket, illetve zárt lábbeliben közlekedni a szabadban.

Latex:
A köztudatban elterjedt, hogy ez a műanyag is halálos allergiás választ idézhet elő. Tény, hogy van erre példa, ám meglehetősen ritka.
Ráadásul szinte száz százalékban egészségügyi dolgozókat érint a baj, mert a gumikesztyűk, az intravénás csövek és más gyógyászati segédeszközök ebből készülnek.
A hirtelen fellépő, halálos allergiás reakció a katasztrófafilmek visszatérő eleme. A valóságban azonban nem érdemes az ettől való félelemre alapoznod a döntéseidet.
Sokkal jobb, ha ésszerűen gondolkodsz, és ha már volt részed valamilyen erős immunválaszban, magadnál tartod az életmentő ellenszert.