Jump to content

Feltalálók, kik találmányuk miatt haltak II.

2015. 03. 29. 11:27

Bizony néha a feltalálás elég nehéz és olykor halálos tudomány is. Nagyon sokan adták életüket a találmányaik kikísérletezése közben vagy épp utána, de általuk. Lássuk kik voltak ők és miért kellett meghalniuk.

Thomas Andrews Jr. (1873 – 1912) - a Titanic konstruktőre:

A férfi a Harland és Wolff hajógyár rajzoló és tervezőrészlegének ügyvezetője, a cég vezérigazgatója volt Írországban. Neve onnan lehet ismerős, hogy ő irányította a White Star Line hajótársaság több hajójának tervezését, így a két leghíresebbnek, az Olympicnek és a Titanicnak is ő volt a konstruktőre. Ő is a hajón volt, amikor a Titanic első útján, 1912. április 14-én jéghegynek ütközött, majd elsüllyedt. Andrews nem szállt mentőcsónakba, ugyanis képtelen volt elhagyni a hajóját.

Marie Curie (1867 - 1934) - a dupla Nobel-díjas

Fizikus volt, ő volt az első Nobel-díjas nő, a Sorbonne első női professzora és az első tudós, aki két Nobel-díjban is részesült. Férjével, Pierre Curie-vel közösen kezdték tanulmányozni a radioaktivitást. Marie Curie fedezte fel a rádiumot és a polóniumot, amelyek erősen radioaktív kémiai elemek. Kísérletezett a radon gázzal is.

Mivel abban az időben még nem tudtak a radioaktív sugárzás veszélyes hatásairól, a Curie házaspárnak fogalma sem volt arról, milyen árat követelt kutatói munkájuk. Végül a radioaktív sugárzás vezetett halálához, ugyanis az ennek következtében kialakuló csontvelő-elégtelenség okozta halálát. Ez a betegség a vérben valamennyi alakos elem (vérlemezke, vörösvérsejt, fehérvérsejt) hiányával, elégtelen vérképzéssel jár. Megfelelő kezelés nélkül a beteg belehal.