Jump to content

A leghalálosabb allergének I.

2015. 03. 29. 20:54

Az allergiáról elsőre nem az jut az eszünkbe, hogy halálos is lehet, pedig az immunreakciók miatt súlyos, tragikus következményekkel is számolhatunk.

Földimogyoró:
A leggyakoribb halált okozó allergén. Úgynevezett anafilaxiás sokkot idézhet elő. Oka, hogy a fehérvérsejtekből felszabaduló hisztamin hirtelen „elárasztja” a szervezetet.
Tünetei közé tartozik a torokban is jelentkező ödéma, az alacsony vérnyomás és a bőrkiütés.
Esetfüggő, hogy másodpercek vagy órák alatt fordul válságosra a páciens állapota. Légzési problémák vagy magas pulzus esetén azonnal mentőt kell hívni!

A tenger gyümölcsei:
Az anafilaxiás esetek körülbelül fele köthető ételekhez.
A homár, a garnéla és a halfélék olyan erős allergének lehetnek a rájuk érzékenyeknél, hogy már az elkészítés közben felszabaduló illatanyagok is reakciókat válthatnak ki.
Itt is a megduzzadt szövetek miatti légút-elzáródás jelenti a legnagyobb veszélyt.

Szezámmag és hüvelyesek:
A szezámmag amilyen apró, olyan kockázatos lehet annak, aki allergiás rá. Rajta kívül még a hüvelyes termések is ugyanilyen ártalmasak lehetnek.
Utóbbira magyarázat, hogy a földimogyoró szintén ebbe a növénytípusba tartozik, tehát „rokonai” is hasonló biológiai tulajdonságokkal rendelkeznek.
A kesudió és a dió ugyancsak kockázatos lehet.

Tejtermékek és gabonafélék:
Azért veszélyesek, mert az allergia hosszú időn át rejtve maradhat. A tünetek annyira nem tipikusak – hasfájás, hasmenés, puffadás, rossz közérzet –, hogy sokan egyszerű emésztési problémának hiszik őket.
Ha nálad is gyakran jelentkeznek ezek, érdemes étkezési naplót vezetned, hogy kiderüljön az esetleges összefüggés a táplálkozásod és a panaszaid között.

Forrás és fotó: nwebbeteg.hu / Írta: Molnár Adrienn