Jump to content

Mire jó még a narancshéj? II.

2015. 02. 19. 18:44

A narancs az egyik legkedveltebb szezonális gyümölcs, amit télen kapni lehet. Azonban tudtad, hogy a héját is számos dologra fel lehet használni? Ha nem akkor itt az ideje, hogy megtudd.

Taszítja a szúnyogokat:
Úgy tűnik, a szúnyogok nem szeretik a limonén nevű anyagot, ami a narancshéj 95 %-át teszi ki. Helyezzük ki az ablakok vagy ajtók sarkaiba a narancshéjat, ami majd távol tartja a szúnyogokat.

Remek tüzelő:
Ha megfelelően kiszáradt, a héján nem maradt több gyümölcs, akkor tüzelések alkalmával az egyik legjobb gyújtós. Jobban ég, mint bármely papír.

Cipő szagmentesítése:
Ha beizzadt a lábad és emiatt a cipőd is kellemetlen szagú lett, akkor nincs más dolgod, mint narancshéjat helyezni éjszaka a cipődbe, egy táskába beletenni, amit köss be. Hagyd, hogy reggelre felszívja az összes szagot a cipődből és még a baktériumokat is megölje.

Add a fürdővízhez:
Ha a forró fürdődhöz adod a narancshéjat, a bőröd C-vitamin kényeztetésben részesítheted. Ragyogó, puha és egészséges lesz tőle a bőröd.

Szagmentesítsd a hűtőszekrényed:
A narancshéjakra helyezzünk pici sót és tegyük be a hűtőszekrénybe egy olyan helyre, ahol nincs útban. Meglátjuk majd, néhány hétig friss illattal tölti be a hűtőt.