Nyírfacukor (xilit, xylit)
Külsőre és édesítő erőben is megegyezik a kristálycukorral. Elvileg. Az én tapasztalatom szerint ugyanis másképp édes (kevésbé tömény), mint a kristálycukor, ezért 10-15%-kal öbbet kellett használni belőle, vagyis 10 dkg cukor helyett 11,5-12 dkg-ot.
Tipp: érdemes a szervezetünket apránként adagolva hozzászoktatni, ugyanis többeknél okoz a hozzászokási periódusban puffadást vagy hasmenést.
Stevia (sztevia, sztívia)
Édesítő ereje állagától függően változó. A stevia napi mennyiségi korlátozás nélkül biztonságosan fogyasztható, azonban egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van. Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja édes ízét.
- Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 g stevia por kb. 6 kg kristálycukornak felel meg.
Tipp: süteményekben használva hiányzik a cukor tömege, így a tésztához cukor helyett stevia port használva a tészták laposabbak lesznek. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a hiányzó édesítőszer mennyiséget némileg több liszttel, illetve keményítővel kevert stevia porral pótoljuk. (A keményítő javítja a sütemények állagát.) - Tabletta: a stevia tabletta akár 200x is édesebb lehet mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. Általában egy tabletta egy darab kockacukornak felel meg.
Tipp: a stevia port és a tablettát sütés előtt tanácsos először meleg folyadékban feloldani. A tabletta és a porok tejben, annak magas zsírtartalma miatt, csak melegítéskor kezdenek oldódni.
Forrás és fotó: egeszsegtar.hu / Írta: Molnár Adrienn