Jump to content

Cukor helyett I.

2015. 02. 16. 21:05

Sokan diétáznak és ez persze azzal jár, hogy le kell mondani többek között az édesítésre szánt kristálycukorról. De szerencsére több olyan dolog is létezik, mellyel helyettesíteni tudjuk, viszont itt is nem árt odafigyelni az arányokra.

Nyírfacukor (xilit, xylit)
Külsőre és édesítő erőben is megegyezik a kristálycukorral. Elvileg. Az én tapasztalatom szerint ugyanis másképp édes (kevésbé tömény), mint a kristálycukor, ezért 10-15%-kal öbbet kellett használni belőle, vagyis 10 dkg cukor helyett 11,5-12 dkg-ot.
Tipp: érdemes a szervezetünket apránként adagolva hozzászoktatni, ugyanis többeknél okoz a hozzászokási periódusban puffadást vagy hasmenést.

Stevia (sztevia, sztívia)
Édesítő ereje állagától függően változó. A stevia napi mennyiségi korlátozás nélkül biztonságosan fogyasztható, azonban egyszerre nagyobb mennyiségben fogyasztva kesernyés utóíze van. Sütésnél-főzésnél 198 fokig megtartja édes ízét.

  • Stevia por: édesítő ereje a répacukor 300-szorosa, így 20 g stevia por kb. 6 kg kristálycukornak felel meg.
    Tipp: süteményekben használva hiányzik a cukor tömege, így a tésztához cukor helyett stevia port használva a tészták laposabbak lesznek. Ez úgy küszöbölhető ki, ha a hiányzó édesítőszer mennyiséget némileg több liszttel, illetve keményítővel kevert stevia porral pótoljuk. (A keményítő javítja a sütemények állagát.)
  • Tabletta: a stevia tabletta akár 200x is édesebb lehet mint ugyanolyan súlyú kristálycukor. Általában egy tabletta egy darab kockacukornak felel meg.
    Tipp: a stevia port és a tablettát sütés előtt tanácsos először meleg folyadékban feloldani. A tabletta és a porok tejben, annak magas zsírtartalma miatt, csak melegítéskor kezdenek oldódni.

Forrás és fotó: egeszsegtar.hu / Írta: Molnár Adrienn