Jump to content

Magyar ételek legendái - Székelykáposzta

2015. 02. 10. 19:23

Sok nagyon finom ételünk van, melyeknek nem ismerjük az eredetét. Most ezen próbálunk meg segíteni egy kicsit.

Egy korabeli anekdota örökítette meg ennek a finom ételnek az eredetét. Székely József vármegyei főlevéltáros, író, költő, újságíró (1825–1895) Petőfi Sándor barátja volt. (Petőfi egyébként Sekszpír Jóskának becézte.) A történet szerint 1846-ban a Gránátos utcai Komló-kertbe indult ebédelni a két barát, ám mire odaértek, fogyóban voltak az ételek. A kocsmáros Székely József irányításával egyszerűen összekeverte a maradék sertéspörköltet a savanyú káposztával.

Rexa Dezső levéltáros azonban így írja le a történetet kutatásai alapján: "Székely Jóska egyszer összeállott az Arany Sas gazdájával. Elmondta, hogy kigondolt valami jót: a paprikás, tejfölös lében főtt sertéshúsos káposzta valami felségesen nagyszerű lehetne! A gazda maga is jó szakács és gourmet, házisapkás fejével ráütött és azt mondta: Holnap!"

Forrás és fotó: zold-turizmus.hu / Írta: Molnár Adrienn