Jump to content

Gyakori hibák edzés előtt és után I.

2015. 02. 05. 13:49

Fogyni, formálódni, erősödni, gyorsabbnak lenni, céljainkat elérni hosszú és küzdelmes, összetett feladat. Azonban jobb ha tisztában vagyunk azzal, hogy nagyon sok hibát követhetünk el edzés előtt és után is. Íme a kis lista, miket ne tégy.

Bemelegítés hiánya:
A bemelegítés szükségességének tudományos alapjait most nem részletezném. A bemelegítés azon felül, hogy bemelegíti az izmokat, ízületeket, segít elkerülni a sérüléseket, mentálisan ráhangol az edzésre. Egy jó bemelegítés segít megalapozni egy jó edzést, próbálj ráhangolódni, kapcsold ki a telefonodat és csak befelé fókuszálj!

Nyújtás hiánya:
A nyújtás, levezetés nélküli edzés minden esetben rontja az edzés során beindított folyamatok hatását. Legtöbbször a tréningszakaszt nyújtják meg a nyújtás rovására, ezzel nagyban meghosszabbítva a regenerálódás időtartamát. A nyújtás segít csökkenteni a másnapi izomlázat és visszahozni a jelenbe.

Nem megfelelő táplálék bevitele edzés előtt:
Nagyon keveseknek tesz jót az éhgyomorra edzés, legtöbb esetben szükséges étkezni edzés előtt. Kerüld el azt a hibát, hogy gyorsan felszívódó szénhidrátot veszel magadhoz, azt tartogasd, edzés utánra vagy szükség esetén edzés közben fogyaszd. A szőlőcukor, banán gyorsan felszívódó szénhidrátok hirtelen megdobják vércukorszintedet, mely túlkompenzációhoz vezetnek, még alacsonyabbra esik vissza vércukrod, mint étkezés előtt. Ilyenkor érezheted edzés közben a remegést, hányingert. Válaszd helyette a lassan felszívódó szénhidrátokat, hogy egyenletes maradjon az inzulinszinted egész edzés alatt.

Nem megfelelő táplálék bevitele edzés után, étkezés hiánya:
Az edzés során kiürülnek glikogénraktáraink. A legjobb az edzést követő 15- 60 perc közötti időtartamban feltölteni. Teljes értékű fehérje és összetett szénhidrátok szükségesek az izmaidnak ahhoz, hogy fejlődjenek és a beindult zsírégetés folytatódjon. Akik fogyni vágynak, sokszor tévesen úgy gondolják, hogy az edzés utáni bevitt kalóriák az edzés során elégetett kalóriák rovására megy. Nem mindegy, hogy hasznos vagy üres kalóriákat viszünk be edzés után, az étkezés hiánya egyenes út a kudarc felé.