Jump to content

A rossz pályaválasztás jelei II.

2015. 02. 03. 16:43

Bizony van, hogy az ember nem azt a szakmát űzi, melyet kéne. Ilyenkor ingerült és nem is tud rendesen a munkájára koncentrálni. De lássuk, milyen jeleni vannak még annak, hogy nem a megfelelő pályán vagyunk.

Nem fejleszted magad:
A rossz pályaválasztás egyik ismérve, ha egyáltalán nem fejleszted magad az adott területen, miközben egy másik iránt fokozott érdeklődést mutatsz.
Építészként dolgozol, de nem olvasol szaklapokat, nem érdekelnek az új technikák és megoldások, viszont feliratkozol egy másik szakma szaklapjának hírleveire, és több időt töltesz ennek a tanulmányozásával, mint a saját munkádhoz kapcsolódó hírek olvasásával.

Iskolát választottál, nem hivatást:
A rossz pályaválasztásra sokan csak felnőttként döbbenek rá, amikor már sok évet töltöttek az adott szakmában, és amikor már nehezebb – de nem lehetetlen – váltani. Ha visszagondolsz arra, miért ezt a pályát választottad, akkor jössz rá, hogy valójában nem hivatást, hanem iskolát választottál.
Iskolát kerestél, amikor diák voltál, lehetőleg olyat, ahova könnyen és biztosan bejuthatsz, később pedig már nem volt visszaút. Érdemes átgondolni ebből az aspektusból is, mi történt sok éve, amikor erre az útra tértél, mi állt a választásod hátterében.

Örökölted a munkádat:
A rossz pályaválasztás mögött gyakran családi nyomás áll. Ha úgy érzed, hogy most nem a megfelelő helyen vagy, gondold át, volt-e szerepe ebben a családodnak.
Esetleg ők presszionáltak, vagy a szüleid nyomába lépve az ő munkájukat, esetleg vállalkozásukat vitted tovább?
Ennek az oka lehet a mintakövetés, vagy az, hogy azokon a területeken, amelyeken ők is dolgoztak, a kapcsolati tőkéjüknek köszönhetően könnyebb volt elindulnod.

Irigyled mások sikereit:
Miközben te is eredményes vagy a munkádban, mások sikereit irigyeled, olyanokét, akik teljesen más területen dolgoznak. Ehhez kapcsolódik, hogy mások munkáját értékesebbnek tartod, mint a sajátodat, és nem vagy büszke arra, amikor a szakmádról kell beszélned.
Kevésbé tartod fontosnak, amit csinálsz, talán még cikinek is érzed, pedig semmivel sem értéktelenebb, mint bármi más. Irigykedve hallgatod a barátaid karrierjükkel kapcsolatos beszámolóit, és azt érzed, hogy te is valami olyasmivel szeretnél foglalkozni, amiről ilyen büszkén beszélhetsz másoknak.
Ha rádöbbensz, hogy ez nem a te utad, akkor se ess pánikba, hanem kezdj el gondolkodni azon, mi lenne neked való, és hogyan tudnál pályát módosítani felnőttként.

Forrás és fotó: karrier. hu / Írta: Molnár Adrienn