Jump to content

Állatfajok a kihalás szélén II.

2015. 02. 01. 12:13

Sajnos a fejlődésnek is megvan az ára. Ez az ár pedig többek közt az, hogy egyes állatok örökre eltűnnek a föld felszínéről.

Jávai orrszarvú:
Sajnos a fekete orrszarvút már 2011-ben kihaltnak nyilvánították, és erre a sorsa juthat a jávai orrszarvú is.
A mérhetetlen orrvadászat, ötvözve az állat lassú szaporodási ciklusával és az élőhelyek kiirtásával könnyen oda vezethet, hogy egy újabb fajt húzhatunk ki a Földön élő állatok közül.
Az orrszarvúak lemészárlása során gyakran csak az értékes szarvakat vágják le, majd adják tovább, a tetemet az enyészetnek hagyják.
A szarvakat borsos áron értékesítik, ugyanis a világ egyes országaiban még manapság is azt hiszik, hogy az abból készült por varázslatos gyógyító erővel bír. (Képünkön a hozzá legközelebb álló indiai orrszarrvú szerepel.)

Hegyi gorilla:
Az egyenlítő körüli afrikai országokban él a hegyi gorilla mindösszesen néhányszáz példánya.
A területen dúló háborúk nem csak az ott élő emberek életét nehezítik meg, hanem egyben megakadályozzák azt is, hogy a védelmükre törekvő aktivisták fokozottan ügyelhessenek populációikra.
Az állatot szintén az orrvadászat sodorta a kihalás szélére. A szülőket megölik, fejüket és végtagjaikat levágják, majd preparálva értékesítik. Kölykeiket elrabolják, „házi kedvencként”, vagy cirkuszokba eladják.
A fajt még tovább tizedeli az élőhely drasztikus csökkenése, a felállított csapdák, a behurcolt vírusok, és az értelmetlen vérengzések.

Kínai folyami delfin:
A kínai folyami delfinek létezését az 1910-es évekig nem is jegyezték fel, addig ismeretlen fajról beszélhetünk a tudomány részéről.
Úgy tűnt, hogy az évek során az az apró populáció is elveszett, ami élt a folyókban, mígnem 2004-ben ismét felfedezték, hogy léteznek még folyami delfinek a Földön.
Sajnos azóta híre sincs a különleges fajnak, de tudósok egy része még reménykedik benne, hogy a súlyosan szennyezett kínai folyók ellenére, a jövőben talán ismét bejárja a világsajtót a hír, hogy folyami delfint láttak a területen.