Jump to content

Februári világnapok

2015. 01. 31. 21:02

Minden hónapnak megvannak a maga világnapjai. Így a februárnak is. Ha nem tudnád melyek ezek, akkor most bemutatjuk őket.

február 02.: Szerzetesek világnapja: A katolikus egyház 1997 óta ünnepli ezen a napon II. János Pál pápa kezdeményezésére azt a mintegy egymillió férfit és nőt, akik szerzetesként élik életüket.

február 03.: Rejtvényfejtök világnapja

február 04.: Rákellenes világnap: Az International Union Against Cancer (UICC) 2000 februárjában Párizsban tartott első rákellenes világkongresszusán hirdették meg annak emlékére, hogy a kongresszus február 4-én történelmi dokumentumot írtak alá, amely világméretű összefogásra szólít fel a rák ellen.

február 11.: Betegek világnapja: 1993-tól II. János Pál pápa kezdeményezésére ünneplik. Célja, hogy „Isten egész népe kellő figyelmet szenteljen a betegeknek, illetve segítse elő a szenvedés megértését.”

február 14.:

  • Az epilepszia világnapja: A Nemzetközi Epilepsziaellenes Iroda (IBE) 1997. február 14-re hirdette meg az epilepsziával élők első világnapját.
  • Bálint-nap: A szerelmesek ünnepe. Ismert még Valentin-nap néven is.

február 21.:

  • Az anyanyelv nemzetközi napja: Banglades javaslatára az ENSZ hirdette meg, és 2000-ben ünnepelték. először.
  • Az idegenvezetők világnapja: International Tourist Guide Day. 1985 óta számos országban megünneplik, oly módon, hogy az idegenvezetők saját honfitársaiknak mutatják be városukat ellenszolgáltatás nélkül, hogy azok a városuk érdekességeit jobban megismerjék.

február 22.: Bűncselekmények áldozatainak napja: 1990. február 22-én tette közzé az Európai Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, és ez a nap azóta a kontinens számos országában az áldozatok napja.

február 25.: A kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja

Forrás és fotó: / Írta: Molnár Adrienn