Jump to content

Állatfajok a kihalás szélén I.

2015. 01. 31. 15:22

Sajnos a világunk egyre csak pusztul, ezért lassan bizonyos állatfajok is eltűnnek a föld színéről. De, hogy melyek is azok, melyek erre a szomorú sorsra fognak jutni hacsak nem teszünk ellene valamit, azt máris megmutatjuk.

Jegesmedve:
Nemrég bejárta a hétköznapi sajtót is az a hír, miszerint egy csonttá soványodott, éhezésbe belepusztult jegesmedvét találtak a Sarkvidéken.
Kutatók figyelemmel követték az állatot, és a tél előtt még erős és egészséges volt, de sajnos vándorlása során képtelen volt eljutni azokra a területekre, ahol vadászhatott volna. Ennek nemes egyszerűséggel a klímaváltozás az oka, ugyanis a hőmérséklet emelkedésével a sarkvidékeken a jégpáncélok jelentős része elolvadt – márpedig ezeken közlekedtek idáig a ragadozók.

Szibériai tigris:
Minden tigris veszélyeztetett állatfajnak bizonyul, ugyanis életterük csökkenése és mértéktelen vadászatuk a kihalás szélére sodorta ezt a szépséges macskafajt.
A szibériai tigris azért a legveszélyeztetettebb tigris, mert egyben a legtermetesebb, s északi élőhelyének köszönhetően a bundája is sokkal puhább, vastagabb.
Bár az állatkertekben befogadott egyedeknek köszönhetően a faj megmentése sikeresnek látszik, keserű tény, hogy vadon megközelítőleg csupán néhányszáz példány él.

Galapagoszi óriásteknős:
A Galápagos-szigetek méltóak hírnevükhöz, hiszen ezen a vidéken fedezte fel, majd írta le Darwin evolúció elméletét.
A szigeten élő óriásteknősök azonban csak és kizárólag ezt az eldugott és elzárt területet birtokolják otthonuk gyanánt, ennél fogva az egyik legveszélyeztetettebb fajnak számítanak.
Sajnálatos módon az emberi közbeavatkozás megtizedelte soraikat, az idetévedő hódítók étkezés és eladás céljából mészárolták le őket, míg az általuk behurcolt fajok és betegségek szinte észrevehetetlenül lehetetlenítették el az életterüket.

Forrás és fotó: termeszetvedo.network.hu / Írta: Molnár Adrienn