Jump to content

Szokások, melyek megölik az intelligenciát I.

2015. 01. 15. 15:58

Néha talán nehezen látjuk be, de bizony vannak olyan szokásaink, melyek nem íz előrejutásunkat segítik, hanem hátráltatnak. Ezek közül is van pár, mely az intellgenciánkra van igen rossz hatással.

Alkotási válság és értékelés:
Lehetetlen küldetés lenne előre vagy hátra menni az időben; vagy az, ha egy időben akarnánk felfelé és lefele haladni. Amikor alkotunk valamit, de ezzel párhuzamosan máris értékelnénk, hatalmas hibát követhetünk el. Ezzel nemcsak lehetetlen dologra vállalkozunk, de még a projekt sem fog úgy sikerülni, mint ahogy szeretnénk.

Először alaposan át kell gondolnunk, mit szeretnénk csinálni, az hogy lesz kivitelezhető, majd a tervek kidolgozása után megvalósítani elképzeléseinket. Ha úgy érezzük, minden lépéssel készen vagyunk, csak azután vizsgáljuk felül munkánkat, és onnantól már kijavíthatjuk a hibákat is. Ez azért fontos, mert ha ezt a két teljesen ellentétes feladatot egyszerre akarjuk elvégezni, azonnal csalódhatunk önmagunkban, és alábbhagyhat lelkesedésünk.

Azt hiszed, szakértő vagy:
A „szakértő szindróma” egy másik érdekes szokásunk, amivel könnyebb végezni az intelligenciánkkal, mint gondolnánk. Ha úgy gondoljuk, hogy mi már mindenhez értünk, és számunkra már nincs új információ, akár abba is hagyhatjuk a tanulást… Nem értenénk meg, milyen is az, amikor másokat meghallgatva odafigyelünk, és tapasztalatokat szerzünk.

Ehelyett a gondolkodás helyett legyünk inkább nyitottak, és higgyük el, ha figyelmesen járunk a világban, olyan pillanatokban is tanulhatunk, amikor nem is gondolnánk. Ez a gondolkodásmód ahhoz is hozzásegíthet, hogy másokkal szemben figyelmesebbek legyünk mindamellett, hogy nyitunk az érdekes újdonságok felé. Ne féljünk ettől!

Forrás és fotó: spiritfountain.com / Írta: Molnár Adrienn

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat.