Jump to content

Kontaklencse vs szemüveg

2015. 01. 14. 14:51

Nem is olyan régen még ciki volt szemüvegesnek lenni, mára viszont az a ciki ha valaki nem az. De lássuk csak milyen előnyei és hátrányai vannak a szemüvegnek a kontaklencsével szemben. Vagy fordítva.

"A szemüveg öltöztet” hirdeti az új trend, s manapság ezért is választják a feltűnő, sötét keretes szemüvegeket a fiatalok, és az idősebbek is egyaránt. Tény, hogy karaktert ad az arcnak, azonban van már előnye is. A számítógépek, és nagy képernyős tévék térhódításával sajnos egyenes arányban romlott az emberek szeme is. Aki a szemüveget választja, az megkíméli a szemét attól, hogy mindenféle vegyszerek kerüljenek bele (kontaktlencse mosó), és nem takarja le a szemét semmi, így megfelelő az létfontosságú oxigén felvétele a szemnek.

A szemüveg hosszútávon olcsóbb megoldás, bár először nagyjából 30-70 ezer forintba kerül, azonban a kontaktlencse havi kiadása nagyjából 8-10 ezer forint. A szemüvegre kérhetőek különböző bevonatok, mint például az UV-szűrő, monitor-színezés, ami a szemterhelést csökkenti a számítógép előtt. Azonban a szemüveg ellen szól, hogy hidegből-melegbe menet, és fordítva, bepárásodik, esőben zavaróak az esőcseppek, a tér-látás behatárolt, a szemek kevésbé láthatóak bennük, a hátulról jövő fényt a szembe visszatükrözi, ha nem sötétített lencsés, akkor napfényben zavaró lehet. Aki csak szemüveget hord, annak célszerű dioptriás napszemüveget is csináltatnia, viszont a folyamatos cserélgetés elég zavaró.

A kontaktlencse mellett szól, hogy ugyan olyan látóteret biztosít, mintha egészséges lenne a szemünk, nincs zavaró üveg a szemünk előtt, nem befolyásolja a hordását az időjárás, a szem hangsúlyosabban látszik, mint a szemüvegben. A kontaktlencsében kényelmesebb sportolni, nem kell félni, hogyha elesünk, akkor összetörik a szemüveg. A lencse összességében komfortosabb, magabiztosabb érzetet nyújt. Azonban ennek is van árnyoldala: mivel a lencse a szemen van, és azt letakarja, ezért a szem könnyebben szárad ki, kevesebb oxigént tud felvenni, még a legkorszerűbb lencsékben is, és ilyenkor viszket, bepirosodik.

A diszkomfort érzet nő a füstös szórakozóhelyeken, ahol jobban kiszárad, ilyenkor műkönnyet kell csepegtetni. A higiéniára is nagyon oda kell figyelni, mindig csak tiszta kézzel szabad kivenni, ami utazás során nem mindig megoldható. A kontaktlencsék zömében nem lehet aludni, amikor az ember fáradt, hatalmas terhet jelent, még azzal is bajlódni, ellenben a szemüveggel, amit lefekvés előtt csak le kell kapni.
Összességében elmondható, hogy aki a lencse mellett dönt, annak is érdemes egy ízléses szemüveget is csináltatnia, hogy tudjon mit hordani olyankor, amikor a kontaktlencse nem éppen ideális.

Forrás és fotó: webbeteg.hu

Írta: Molnár Adrienn