Jump to content

Szájszag ellen, hatásosan

2015. 01. 13. 13:23

A lábszag mellett a másik dolog, ami megnehezíti az emberek mindennapjait, az a szájszag. Sokan szenvednek a rossz szájszagtól és próbálnak ki mindenféle praktikákat a megszüntetésére. Most mi is adunk pár tippet,melyek garantáltan működnek, ha jobb leheletre vágyunk.

Sokan úgy gondolják, hogy szájvizes öblögetéssel, vagy rágógumi rágásával meg tudja szüntetni ezt a kínos kísérő jelenséget. Okozója a még nem fájó, de rossz fog is lehet, ezért célszerű évente egyszer fogorvosi ellenőrzésre akkor is elmenni, ha nem fáj a fogunk, mert már egy kezdődő szuvasodás esetén is megtelepednek azok a baktériumok, amelyek a rossz leheletet okozzák. Más betegség is állhat a kellemetlen szagok mögött: a cukorbetegség tipikus tünete az etilalkohol szagú lehellet. Ha a fogorvos nem talál problémát, akkor bizony a belgyógyászhoz kell fordulni, mert gyomor vagy más szervi okok is húzódhatnak a háttérben.

Ezen kívül a napi szájhigiéniát sem szabad elhanyagolni. Talán nem mondok olyan meglepő dolgot azzal, hogy a rendszeres fogmosással küszöbölhető ki bűzös száj, mivel a szájszagot a szájüregben tanyázó baktériumok okozzák, amelyek bűzös kénvegyületeket termelnek. Elszaporodásukkal egyéb szájüregi betegségeket is okozhatnak, pl. fogínybetegségeket, fogszuvasodást. Megelőzésére naponta legalább kétszer fogat kell mosni, nem szabad megfeledkezni a fogak közéről sem, ahonnan kefével nem tudjuk eltávolítani az ételmaradékot, vagy lepedéket, ezért kell használni fogselymet. A napi kétszeri fogmosás alkalmával meg kell tisztítani a nyelvet is, mert a nyelv finom kis repedéseiben, árkaiban a baktériumok kedvező táptalajra találnak és szaporodnak, ha nem távolítjuk el rendszeresen. Az alkoholos szájvizeket tanácsosabb elkerülni, mert az kiszárítja a szájüreget, s evvel csak tovább romlik a helyzet. A fogmosást kiadós, bő víz mennyiséggel végezni, hogy az eltávolított baktériumokat mind ki tudjuk öblíteni.

Ha megtesszük ezeket a szükséges lépéseket, akkor biztosan nagyobb sikert arathatunk a nőknél, mint azok a férfiak, akik nem törődnek annyit a szájhigiéniájukkal.

Forrás és fotó: meregtelenites-beltisztitas.com

Írta: Molnár Adrienn