Jump to content

Memóriafejlesztő tippek V.

2015. 01. 13. 15:32

Sok embernek gondot okoz megjegyezni vagy épp fejben tartani bizonyos dolgokat. Nekik segítünk most egy kicsit pár memóriafejlesztő ötlettel.

Különösen férfiak keseregnek amiatt, hogy a nők még hetekkel később is pontosan emlékeznek egy-egy veszekedés során elejtett minden szóra, apróságra. A tudományos magyarázat az, hogy a női agy bizonyos részeinek vérellátása intenzívebb, valamint az ösztrogén szintjük magasabb, ezzel is magyarázható a jobb emlékezőképesség.

Persze lehet jegyzeteket készíteni, elektronikus jegyzetet írni a mobilon, vagy PDA-n, de ha nincsenek kéznél ezek az eszközök törheted a fejedet. Ha az ember nem figyel oda, az emlékkép, amit alkot, nem elég erős, ezért később nem is tudja felidézni az információt. A jó emlékezetnek a lényege, hogy agyunkat formába tartsuk különböző gyakorlatokkal, lényegében az agyunk is edzést kíván a megbízható teljesítmény érdekében.

Az alább javasolt gyakorlatok elősegíthetik az emlékezőképesség javítását!
1. Memória gyakorlat: nevek megjegyzéséhez vizualizáld a nevet. Próbálj nehezen megjegyezhető nevekhez valamilyen jelentést kötni, vagy az illető jellemző vonásait kösd hozzá, pl. szakállas, magas, kövér, barna hajú.
2. Memória gyakorlat: nevetségesnek tűnik, de hatékony, ha a cselekedeteidet magadba kommentálod. (pl. a kulcsomat a kabátzsebembe teszem, még el kell mennem a tisztítóba), mert akkor világosan emlékezni fogsz cselekedetekre, csak ne mond ki hangosan, nehogy rászokj.
3. Memória gyakorlat: telefonszámok, egyéb jelszó számok megjegyzéséhez ne a számot magold be, mert nagy a tévedési lehetőség. A számoknak adj valamilyen formát (pl. 0=labda, 1=toll, 2=hattyú, 3=bilincs, 4=vitorlás, 5=kövér ember, 6=pipa, 7=zászló, 8=hóember, 9=teniszütő). A megjegyzendő szám 4257, képzeld el a történetet: egy vitorláson ülve hattyút látott egy kövér ember és zászlóval integetett.

Forrás és fotó: hktprogram.hu

Írta: Molnár Adrienn