Jump to content

A helyes borotválkozás titkai

2015. 01. 10. 21:55

Sok férfi számára a napi rutin részét képezi a borotválkozás, hiszen az arcukon már egy éjszaka leforgása alatt is megjelennek az átkozott kis szőrszálak. Nos, adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogy hogyan is tedd könnyebbé ezt a kissé unalmas műveletsorozatot.

A nedves borotválkozás lényege, hogy a szőrt egy éles eszközzel távolítják el, ez napjainkban általában többpengés borotvát jelent. A cél, hogy az arcbőr minél simább legyen, illetve hogy a pengék ne sértsék fel azt, ezért szükséges a szőrszálak felpuhítása. A borotvahab a szőrszálakat nedvességgel tölti meg, illetve nagy mennyiségben tartalmaz olajat, így egyrészt könnyen eltávolíthatóvá teszi a szőrt, másrészt biztosítja a könnyed siklást az arcon, ezzel kivédve az irritációt és a bőr megvágásának veszélyét.

Hogy még könnyebbé tegyék a borotválkozást, ha lehetőségük van, akkor zuhanyozzanak előtte, mert a meleg víz és a gőz még jobban felpuhítja a szőrszálakat – ha zuhanyzásra nincs lehetőség, érdemes az arcot többször lemosni meleg vízzel.

Hogy a borotvahab megfelelően kifejtse hatását, 2-3 percet kell várni és csak azt követően elkezdeni a borotválkozást! A hagyományos borotvát nem kell a bőrhöz nyomni, tévedés, hogy így simább lesz a bőr (maximum megvágják magukat), bőven elég ha a borotva súlya „nehezedik” a pengére.

A borotválkozást mindig a szőrnövés irányába végezzék! Ha még simább arcot szeretnének, újból be kell kenni a bőrt borotvahabbal és csak akkor szabad a szőrnövéssel ellentétesen is megborotválni.
Ha szakállt vagy bajuszt visel, érdemes a nem borotválandó területet is bekenni habbal, mert ez eltávolítja a szőrszálakhoz tapadt szennyeződéseket, illetve kellemes, puha tapintású és illatos lesz tőle az arcszőrzet.

A művelet végén többször öblítsék le az arcot, tiszta, hideg vízzel, majd puha törölközővel itassák fel a nedvességet, soha ne dörzsöljék! Az arcbőr megnyugtatására használjanak könnyű, nem zsíros balzsamot, krémet!

Ha a bőr mégis kipattogna, cserélje le borotváját, ha ez sem válik be és megteheti, függessze fel a mindennapos borotválkozást!

A borotvaválasztásban ma már nagyon nehéz, a választék óriási, de az biztos, hogy minél több pengével rendelkezik egy borotva, annál biztonságosabb, hatékonyabb és annál kisebb az irritáció. Ha megtalálták a megfelelőt, ne dőljenek be a reklámoknak, ne cseréljék le a jól megszokott eszközt!

Forrás és fotó: frizuraszepseg.hu

Írta: Molnár Adrienn