Jump to content

Férfiak kötelező szűrővizsgálatai I.

2015. 01. 09. 14:38

Mint ahogy a nőknek is, úgy a férfiaknak is néha-néha érdemes ellátogatni egy-egy szűrővizsgálatra. De, hogy tisztában legyen mindenki,azzal, hogy mely vizsgálatok lehetnek fontosak,most felsoroljuk őket. Érdemes időről-időre ellátogatni egyikre vagy másikra, hogy a komolyabb bajt elkerüljük.

20-as évek:
A szülők és a gyermekorvosok gondoskodása után a huszas években már a férfiaknak kell átvenniük az irányítást, méghozzá az orvosnál tett rendszeres látogatással. A szív- és érrendszeri betegségek ilyen fiatalon még nem jelentkeznek, de a kockázati tényező már károsíthatják a szervezetet. A 20 éves kor a legmegfelelőbb koleszterinvizsgálatra és a vérnyomás alapos ellenőrzésére. Itt van az ideje a magasság és testsúly mérésének, melyből kiszámítják testtömeg-indexet, az elhízás mértékének mutatóját. Ezeket a teszteket teljes körű vizsgálat keretein belül kell elvégeztetni. Ilyenkor készül teljes vérkép, vércukorszint-megállapítás és történik vizeletvizsgálat is. A fogorovosok is végeznek megelőző kezeléseket, így évente őket is érdemes meglátogatni. Az évek múlásával sokasodnak majd az elvégzendő vizsgálatok is, de a hererák a fiatal emberek betegsége, így a szűrést az orvosi vizsgálatok alkalmával mindig el kell végeztetni. Nagyon fontos az önvizsgálat is, az orvos ennek módjáról is ad felvilágosítást.

30-as évek:
A harmincas életévekben folytatódnak a huszas években elkezdett rutinvizsgálatok, csak három évre csökkenek az intervallumok közöttük. A hererák szűrés 35 éves kor után már nem szükséges.

40-es évek:
A negyvenes években az orvosi ellenőrzések összetettebbé válnak. Legtöbbször a férfiak 40 éves kora körül az orvosok EKG vizsgálatot írnak elő, amit bizonyos időközönként meg kell ismételni. 45 éves korban érdemes éhgyomri vércukor mérést végeztetni és ezt háromévente megismételni a diabétesz kizárására. El kell kezdeni a bőrrák szűrést is, az önvizsgálat itt is nagyon fontos kiegészítése az orvosi ellenőrzéseknek!

A férfiak életének első időszakának tehát ezek lennének a legfontosabb rutn vizsgálatai. Következő cikkünkben bemutatjuk azokat a vizsgálatokat is, melyekre 50 éves kortól kéne eljárnia a férfiaknak.

Forrás és fotó: origo.hu

Írta: Molnár Adrienn