Jump to content

Így egyél kevesebb cukrot II.

2015. 01. 02. 15:09

A cukor az egyik legveszélyesebb élelem, amit az ember magához vehet egy-egy étkezés alkalmával, ezért nagyon kell arra figyelnünk, hogy épp mennyit fogyasztunk belőle. Adunk s pár tippet arra, hogyan vegyél magadhoz kevesebbet.

Legyen egy listád a hozzáadott cukrok nevéről! Hozzáadott cukor például a: glükóz, dextróz, glükóz-fruktóz szirup, cukor, barna cukor, kukoricaszirup, magas-fruktóztartalmú kukoricaszirup (HFCS), fruktóz, méz, invertcukor, keményítőszirup, maltóz, szacharóz, juharszirup, melasz.

Ellenőrizd, mit iszol! Az USA-ban például a hozzáadott cukrok jelentős részét az üdítőitalokkal fogyasztják. Az egyik örök mumus a kóla, ám nem ez az egyetlen édesített ital. Sokan elfeledkeznek a dobozos jeges kávékról, a különböző sportoláshoz használt italokról és az energiaitalokról, melyek mind-mind nagyon sok hozzáadott cukrot tartalmaznak.

Csökkentsd a gyümölcslevek mennyiségét is! A gyümölcslevek egy része eleve cukrozott. Az "ital", illetve a "nektár" hazánkban rendszerint alacsonyabb gyümölcstartalmú, cukrozott leveket jelent. A -lé az, amely a legmagasabb gyümölcstartalommal bír. Persze ez is lehet cukrozott, kevés a natúr termék. Ezért kell a dobozon szereplő információkat alaposan átbogarászni és olyat választani, amire az van írva, hogy "natúr" vagy hogy "hozzáadott cukrot nem tartalmaz".

Inkább fehérjét és zöldségféléket nassolj! Joghurtot, sajtot, tojást. Szeletekre vágott uborkát, céklát, vékony csíkokra szelt káposztát, zellerszárat nassolj ha megéhezel, mert ezekben maximum egy kis gyümölccukor van, de semmi több. A Joghurttal azért érdemes óvatosan bánni és a cimkét elolvasni, mert a gyülömcsös változatok is nagyon sok cukrot tartalmazhatnak. Válaszd inkább a natúr görög joghurtot ha csak teheted. Esetleg egy kis gyümölcsöt tegyél bele te magad és kész is.

Forrás és fotó: sites.google.com

Írta: Molnár Adrienn