Jump to content

Így egyél kevesebb cukrot I.

2015. 01. 01. 20:59

A túl sok cukor fogyasztása súlyos veszélynek teszi ki az ember szervezetét. Nem csak a súlyunkra de az ereinkre is rossz hatással van, ezért adunk pár tippet, hogy hogyan is kerüld el a túlzott cukorfogyasztást.

Tudd, mennyi az elég! A nők legfeljebb napi 25 gramm hozzáadott cukrot fogyasszanak (ez nagyjából hat teáskanál, vagy 100 kalória). A férfiak ne vigyenek be többet napi 38 gramm hozzáadott cukornál. (Körülbelül kilenc teáskanál, vagy 150 kalória). Ez az Amerikai Egészségügyi Szövetség ajánlása. Tartsátok fejben ezeket a számokat szem előtt, hiszen a cél az, hogy csökkentsétek e mennyiséget, amennyire csak lehetséges.

Lélekben készülj fel! Kihívás lesz, mivel az étkezési szokásaink évek alatt alakulnak ki, és elég nehéz megtörni őket. Erica Giovinazzo szakértő szerint a cukorról különösen nehéz lemondani, mivel van, akinél szabályos függőség alakul ki.

Mielőtt elkezded, vezess étkezési naplót! Giovinazzo azt javasolja, három napig mindent rögzítsünk a naplóban, amit csak eszünk. Három átlagos nap legyen, és olyan, amelyen megpróbálunk a lehető legjobban étkezni. Azt mondja, ez segít pontosan rámutatni a napi legnagyobb cukorforrásra, és segíthed elkezdeni alternatívákon gondolkodni.

Tanuld meg, mi a különbség a természetes és a hozzáadott cukortartalom között! A gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben természetes módon fordul elő cukor. Az élelmiszer-ipari termékekhez utólag hozzáadott cukrokra kell leginkább ügyelni. "Cukornak számít minden hozzáadott cukor, ami például a pékárukban vagy egyéb élelmiszerekben található, illetve azok a természetesen előforduló cukrok is, melyek a mézben vagy gyümölcslevekben vannak." írja a Medipress.
A tejtermékek és zöldségek nem tartalmaznak annyi cukrot, hogy amiatt aggódni kelljen. És bár a gyümölcsök nagy mennyiségű fruktóz (különösen sok problémát okozó cukrot) tartalmaznak hatalmas mennyiségű gyümölcsöt kellene megenned ahhoz, hogy elérje a veszélyes határt a vércukorszinted. A természetes cukrok, ha mértékletesen fogyasztod a magas cukortartalmú gyümölcsöket (mint amilyen a banán vagy a szőlő), nem okoznak problémát, míg a hozzáadott cukrokra ügyelned kell.

Olvasd el az élelmiszerek címkéin az összetevők listáját! Így láthatod, mennyi a szénhidrát-mennyiség, van-e hozzáadott cukor az élemiszerben. Mivel még a salátaöntetek, szószok, bébiételek, gyümölcsös joghurtok is tartalmazhatnak hozzáadott cukrot, az áruházakban sajnos rengeteget kellmajd olvasnod. De hidd el, megéri!

Forrás és fotó: wellnesscafe.hu

Írta: Molnár Adrienn