Jump to content

Hogyan tartsuk be az újévi fogadalmakat II.

2015. 01. 01. 16:38

Az újévi fogadalmak betartásával mindenknek meggyűlik a baja. Egyesek pont ezért nem is igazán tesznek fogadalmakat ilyenkor, hiszen tisztában vannak vele, hogy úgyis képtelen lennének megtartani azt. Azoknak, akik mégis tesznek adunk pár tippet arra vonatkozóan, hogyan is tartsák be őket.

Haladj fokozatosan! Az a fogadalmad, hogy rendszeresen fogsz futni? Rendben, de nem kell rögtön a maratonnal kezdened. Fuss első nap 250 métert, majd 500-at és így tovább, amíg elégedett nem leszel az eredménnyel. Ha erős dohányos vagy, és le akarsz szokni, már az is siker, ha eleinte csökkented az elszívott cigaretták számát. A lényeg, hogy folyamatosan az előre kitűzött célt tartsd szem előtt – akár tervet is készíthetsz, ami segít átlátni, hogyan haladsz.

Jutalmazd meg magad! Minden alkalommal, amikor sikerült megtenned egy nagyobb lépést vagy ellenálltál a csábításnak, lepd meg magad valamivel. Ha például le tudtál adni 2-3 kilót, vegyél magadnak egy szép új ruhát, vagy menj el egy kényeztető masszázsra! Ha sikerült visszafizetned az adósságod, ünnepeld meg tortával vagy egy finom vacsorával!

Ne csüggedj el kisebb visszaesések esetén! Kevés olyan ember van, aki soha nem inog meg, ha meg akar változni. Az a lényeg, hogy ha vissza is estél valamiért, tudd, hogy ez nem jogosít fel a fogadalmad feladására. Ha már több hónapja nem dohányzol, de egy buliban elszívsz egy szálat, nem kell másnap is rágyújtanod csak azért, mert volt egy ballépésed! Inkább tanulj a dologból, vond le a megfelelő következtetéseket, és így legközelebb erősebb lehetsz a kihívással szemben.

Kerüld a kísértést! Gondold át, hogy milyen helyzetben, környezetben vagy hajlamos arra a cselekedetre, amin változtatni akarsz. A rossz szokások elhagyását nagyban megkönnyíti, ha elkerülöd ezeket a helyzeteket. Ha például le akarsz szokni a dohányzásról, kerüld a nagyon füstös szórakozóhelyeket, ha pedig diétázni szeretnél, akkor a barátaiddal a cukrászda helyett egy közeli parkban találkozzatok legközelebb.

Beszélj a céljaidról, keress sorstársakat! Oszd meg újévi fogadalmaidat a családtagjaiddal, barátaiddal – akik szeretnek, megjegyzések helyett támogatni fognak. Ha nem nagyon extrém az újévi fogadalmad, valószínűleg találsz majd az ismerőseid között olyat, aki hasonlót tervez (diétázáshoz, a cigarettáról való leszokáshoz és a testmozgáshoz biztosan találsz majd partnert). Fogjatok össze, mert ha egymást bátorítjátok, könnyebb megtartani a fogadalmat! Sokszor már az is segít, ha elmondhatod valakinek, hogy mennyire nehéz a vállalt cél teljesítése.

Forrás és fotó: okotudat.hu

Írta: Molnár Adrienn