Jump to content

A jó kocsonya titka

2014. 12. 26. 19:35

A karácsonyi időszaknak és úgy a két ünnep közöttinek az egyik legmeghatározóbb étele a kocsonya. Ez egy igen megosztó étel, hiszen az ember vagy szereti vagy nagyon nem. Mindenesetre azoknak, akik szeretik, de nem tudják, hogyan is kell jól elkészíteni, most adok egy remek receptet, mellyel gyorsan de isteni kocsonyát készíthetnek.

A remegős étel, ami elsőre úgy néz ki, mint egy fagyasztott húsleves, tulajdonképpen az is, csak egy kicsivel több bőrös rész kerül bele, ha bizonytalan vagy, kérd meg hentesed, hogy állítson össze egy csomagot, amiből kocsonyát főzhetsz.

Hozzávalók:

  • Sóban pácolt hús:
  • 1 db csülök
  • 1 db farok
  • 2 db köröm
  • 1 marék bőr
  • Füstölt hús:
  • 1 db frissen csülök vagy tarja
  • Valamint:
  • 1 fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 szem bors
  • 2 cseresznyepaprika

A húsokat előző este előkészítjük: a füstölt húst leforrázzuk, a koromtól megtisztítjuk, a sós húsokat hideg vízben átmossuk, szárazra törölve másnapig hűtőszekrényben tároljuk.

Az így elkészített kocsonyahúst 12-15 literes edénybe tesszük, felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jól ellepje. Lassú tűzön főzzük. Amikor felforr a lé, leszedjük a habját, hozzáadjuk a hagymát, a fokhagymát, a borsot és a cseresznyepaprikát. Sót csak a főzés vége felé adunk hozzá. Legalább 5 órán át főzzük.

Amikor a hús megpuhult, kiszedjük, a levét leszűrjük, majd kicsit állni hagyjuk. A csontról lefejtett húsokat tányérokba rakjuk, a léről leszedjük a zsiradékot, majd rámerjük a levet a kihűlt húsokra. Kb. 3-4 óra múlva fogyasztható.

Forrás és fotó: hzias2.blogspot.hu

Írta: Molnár Adrienn