Jump to content

Ezért csaljuk meg a párunkat I.

2014. 12. 23. 14:25

Egyesek úgy gondolják, hogy a párunk megcsalására semmi mentsége nem lehet az embernek. Ez igaz is, viszont vannak olyan tények, melyek miatt az emberek mégis megcsalják a másikat.

Tisztelet hiánya: A megcsalást nem csupán azért olyan fájdalmas átélni, mert becsapva érezzük magunkat, hanem azért is, mert ez erőteljesen az önbizalmunkba gázol. Sokan állítják, hogy a megcsalás nem annak a hibája, aki félrelép, hanem azé, aki nem adott meg mindent az illetőnek, de azért ez nem ilyen egyszerű.

Bár egyes esetekben tényleg igaz lehet, azért a komoly kapcsolatban ott kell lennie a tiszteletnek és a megbecsülésnek. Ez a két tulajdonság máris azt jelenti, hogy ér annyit a másik, hogy ne romboljuk le az egészséges énképét és a kapcsolatba vetett hitét.

Amennyiben monogám kapcsolatot folytatunk, egyúttal azt is biztosítjuk, hogy a másikat nem hozzuk ilyen megalázott helyzetbe. Ha mégis, akkor valószínűleg már nyoma sincs az iránta érzett megbecsülésnek.

Érzelmek hiánya: Ez egy igen nyomós ok és általában akkor jár megcsalással, ha a felek már egyébként is fél lábbal a szakításban vannak. Amikor az ember már nem érez semmit, ami a másikhoz láncolná, akkor bizony könnyen alakulhat úgy, hogy valakivel ágyba bújunk.

A 30-nál idősebbek ritkán kockáztatnak, inkább előbb kipróbálják, milyen lehet a másikkal, mint hogy a biztosat otthagyják. Nem túl szép gesztus, ez tény, de amikor valaki ilyen helyzetbe keveredik, akkor általában él a lehetőséggel, éppen azért, mert úgy érzi, már nem szerelmes.

Sokszor persze az ilyen félrekacsintgatás után megbánjuk a történteket és nagy dilemmába kerülünk, vajon elmondjuk-e a történeteket, vagy hallgassunk örökre? Folytassuk, vagy kezdjük újra?

Máskor éppen a megcsalás világít rá, hogy a régi kapcsolatunk semerre sem tart, és ideje továbblépni…

Forrás és fotó: soc.ucsb.edu

Írta: Molnár Adrienn