Jump to content

Mű- vagy igazi fenyő?

2014. 12. 22. 13:03

Pár nap múlva itt a karácsony és ugyan vannak páran, akik már beszerezték a karácsonyfát, de sokan akadnak még olyanok is, akik csak holnap mennek el megvenni. Nekik szeretnénk egy kicsit segíteni az általános igazi vagy műfenyőt kérdésben.

A karácsonyfa megvétele mindig a férfi nemes feladatai közé tartozott, de sokan még ma is nagy dilemmába esnek, hogy milyet is válasszanak. Mind a két félének megvan a maga negatív és pozitív oldala is, nekünk elég csak végiggondolni, melyek is azok, melyekre inkább adunk ezek közül.

A műfenyő ugyan olcsóbb, mint ha igazit vennénk. Legalábbis hosszú távon mindenképp jobban megéri, ha vigyázunk rá és karácsony után gondosan elcsomagoljuk és elrakjuk. Ám megvan az árny oldala is. Többek között mégiscsak mű, és sose lesz általa a lakásban kellemes fenyő illat, de persze a tüskéit sem fogja potyogtatni az idő múlásával. (Persze az igazi sem teszik, ha például gyökeres fenyőt választunk.)

Kisebb lakásokban és olyan helyen, ahol kisgyerek is van, mindenképpen megéri ezt az opciót választani, mert így nagyon sok kellemetlenségtől szabadulunk meg, hiszen például a kicsit nem tudják a még fel nem söpört tüskéket a szájukba szedni.

Az igazi fenyőnek is vannak jó és rossz tulajdonságai, melyekre figyelnünk kell, ha ilyet veszünk. Az egyik ezek közül a már említett levél hullatás, de ezen kívül, még vízkereszt elteltével a fa további srosáról is gondoskodnunk kell. A lakásban viszont igazi fenyő illatot fog árasztani, mely azt hiszem hozzá tartozik a karácsonyhoz és a karácsonyi készülődéshez.

Ha igazit veszünk, akkor mindenképp ajánlom a gyökeres változatot, mely ugyan drágább egy kicsivel, mint a kivágott társa, de ezzel legalább egyel több fát mentünk meg a kipusztulástól. Amennyiben kertes házban lakunk, úgy a fa tökéletes lehet a kertbe, ha pedig nem, akkor a falu vagy város határában is elültethetjük a kiszolgált karácsonyfánkat. Elhihetjük, hogy örülni fog, hogy nem vágták ki.

Forrás és fotó: ajandek.hu

Írta: Molnár Adrienn