Jump to content

Tévhitek ételekről - a ketchup

2014. 12. 21. 20:15

Vannak ételek, melyekről azt gondoljuk, tudjuk honnan származnak, de bizony gyakran tévedünk ezzel kapcsolatban. Lássuk például, honnan származik a mindenki által szeretett ízesítőnk a ketchup.

A ketchup kínai

Méghozzá nem is valami modern találmány, hiszen már 500 évvel ezelőtt feljegyezték a szót a Fuji tartományban beszélt kínai dialektusban.

A ketchup „halszószt” jelentett. Mára a szó ott kihalt, de a „tchup” sok kínai nyelvjárásban még él és egyszerűen szószt jelent.

Eredetileg semmi köze nem volt a paradicsomhoz, egyszerűen csak egy markáns, sózott és fermentált ajókából készült szósz volt, amit a kínai tengerészek terjesztettek el más ázsiai országokban, például Malajziában és Indonéziában, ahonnan továbbterjedt nyugat felé.

Így került amerikába, ahol már az ott élők adták hozzá a paradicsomot és így született meg a mindenk által szeretett ketchup, melynek ugyan a kiejtéséről még ma is vitatkoznak a nyelvészek.

(És hogy, hogyan is szedjük ki az értékes szószt az üvegből? Ennek a legegyszerűbb módja, ha az üveget szájjal lefele elkezdjük ütögetni. Ezzel szemben az üveg rázogatása nem olyan jó ötlet, hiszen a rázás hatására ugyan kijön a szósz, de sajnos a fél konyhát be fogják teríteni az apró piros kis pöttyök.)

Forrás és fotó: hirhatar.com

Írta: Molnár Adrienn