Jump to content

Tévhitek ételekről - a szerencsesüti

2014. 12. 20. 19:23

Hajlamosak vagyunk elhinni bizonyos ételekről olyan dolgokat, melyet igaznak tűnnek mégsem azok. Ezek a dolgok olyan mélyen gyökezenek az emberek tudatában, hogy nagyon nehéz őket kiírtani. Következő cikksorozatunkban leleplezünk pár ilyen érdekességet, melyet tudni vélsz. Csak épp rosszul.

A szerencsesüti nem kínai

Noha a szerencsesüti annyira hozzátartozik a kínai étteremhez, mint a szójaszósz, vagy a rizs, eredetileg ez viszont nem kínai találmány. Hanem japán. Erről egy japán egyetemi hallgató beszélt először a New York Timesnak még 2008-ban.

Yasuko Nakamachi ezen sütik kutatásával foglalkozott (szigorúan tudományos alapon, persze), és talált is egy családi gyárat Kyoto közelében, ahol már több mint három generáció óta gyártották a kínai éttermekben elterjedt sütikhez hasonló édességeket. A gyár tulajdonosa elmondta, hogy a papírra írt jóslatok elhelyezése a sütikben már több évtizedes hagyomány Japánban.

Ráadásul mint az ABC News egy szintén 2008-as tudósításából kiderült, Kínában nem is ismerik a szerencsesütit. A The Fortune Cookie Chronicles szerzője, Jenny Lee elmesélte, hogy amikor elvitt belőlük párat Kínába és ott szétosztogatta, meglehetősen értetlenül fogadták. Fogalmuk sem volt arról, hogy mi is ez vagy, hogyan működik, sőt még a beléjük rejtett kis üzenethez is értetlenül álltak.

(Ezen kis finomságot amúgy nagyon egyszerű elkészíteni, és karácsonykor illetve szilveszter alkalmával remek ajándék és szórakozás is lehet a saját kis sütis jókívánságainkkal meglepni vendégeinket.)

Forrás és fotó: mindmegette.hu

Írta: Molnár Adrienn