Jump to content

Egyszerű receptek - vajas pogácsa

2014. 12. 15. 12:03

A pogácsát mindenki szereti, legyen akár vajas, sajtos vagy tepertős. Viszont megcsinálni már kevesebben tudják úgy, hogy ne legyen szikla keménységű és megfelelő méretűre felfújódjon. ezért lássunk egy egyszerű ámde nagyon ízletes receptet, melynek segítségével mindenki hamar osszedobhat egy is pogácsát otthon.

Mércének egy 2,5 dl-es bögrét használunk.

Hozzávalók:

  • 4 bögre liszt
  • 1 kocka Rama, vagy vaj (25 dkg)
  • 3 tojás sárgája
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kis poharas tejföl (esetleg még egy pici, mert nem mindegyik tejföl egyforma)
  • 1 kocka élesztő (50 g)

1. Egy tálban a lisztet, a sót és a Ramát összemorzsoljuk.
2. A közepébe beletesszük a tojások sárgáját, a tejfölt, és rámorzsoljuk az élesztőt is.
3. A tésztát ezután összegyúrjuk, és hűtőbe pihentetjük a tésztát legalább öt-hat órát. A mami szerint este érdemes begyúrni és reggel sütni. Egyébként jobb is két részletben, mire kell a pogácsa pedig, akkor már csak szaggatni és sütni kell.
4. Tálastul tegyük a hűtőbe és takarjuk le egy nejlonnal, vagy műanyagfedővel.
5. Ha a tészta megpihent, lisztezett felületen még egyszer átgyúrjuk, majd körülbelül egy centiméter (fel fog jönni sütés közben) vastagságúra nyújtjuk. Vékonyan berácsozzuk a tetejét, felvert tojással megkenjük majd apró pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk őket. Sajtot is szórhatunk rá még pluszban.
6. Sütőpapírral bélelt tepsiben, aranyszínűre sütjük őket 180-200 fokon.

Forrás és fotó: mindmegette.hu

Írta: Molnár Adrienn