Jump to content

Fontos vagy sürgős?

2014. 12. 14. 16:02

Fojtogató határidők. Folyamatos hajtás. Állandó tűzoltómunka. Lehetséges egyszerre menedzselni a sürgősen felbukkanó teendőket és a nagy, fontos, időigényes projekteket?

Jobb előbb, mint később tartja a mondás. Mi van azonban, ha csinálnánk a dolgunkat, de folyamatosan újabb és újabb kisebb feladatok állnak az utunkba? Ilyenkor kerül elő a sürgősség és fontosság sorrendbe állításának kérdése. Noha mindkét szó jelentését pontosan értjük, mégsem mindig tiszta, hogy mi is élvez prioritást: ami azonnal megoldandó probléma vagy a másik, mely teljes figyelmünket igényli és később komoly hatással lehet egyéb eseményekre?

Stephen Covey kialakított egy sürgősségi mátrixot, melyet ha sikerül végiggondolnunk azonnal tisztább, hogy mely feladat igényli a figyelmünket.

1. Sürgős és fontos feladatok – ezt nem is kell magyarázni.
2. Nem sürgős, de fontos – ez a negyed az időmenedzselés kulcskérdése. Aki sikeresen képes meghatározni, melyek ezek a feladatok, az jelentősen hatékonyabbá teheti munkavégzését.
3. Nem fontos, de sürgős – Pl. a megválaszolatlan emailek, elolvasatlan szakmai cikkek stb. Mivel szeretnénk naprakészek lenni sokszor ezek indokolatlanul feljebb csúsznak a listán.
4. Se nem sürgős, se nem fontos – apróbb csinosítások, javítgatások. Végzetes hiúság a tökéletesre törekedni sok esetben!

A mátrix másik elnevezését Dwight D. Eisenhower, amerikai elnökről kapta. Tanítják számos pszichológiai alapú tréningen. Ez nem véletlen. Ha megfontoljuk, hogy mik tartoznak az első és második csoportba, máris jó úton vagyunk afelé, hogy elkerüljük a fejetlen csirkeként rohangálás kellemetlen állapotát.

Forrás: thenextweb.com

Írta: Molnár Adrienn