Jump to content

Mit és mit ne nassolj IV.

2014. 12. 10. 16:31

Nassolni mindenki szeret. Legyen szó délelőttről, délutánról vagy estéről mindig és minden körülmények között szivesen ropogtatunk el egy kis ropit, vagy bármi mást, ami a kezünk ügyébe akad. Hogy ebből ne legyen gond, jobban tennénk, ha néhány nassolni valót lecserélnénk. Például a következőket.

30 gramm sósperec helyett 30 gramm sózott, pörkölt pisztácia
Egy csomag perec 450 mg nátriumot tartalmaz – ez közel 20%-a annak, amire egy embernek szüksége van egy átlagos napon- ez nem tesz jót a szívednek, és a túl sok nátrium kényelmetlen érzést okozhat. A mogyorófélék pedig csak negyedennyi nátriumot tartalmaznak, és ha aggódsz, hogy mennyi zsír van bennük, ne tedd: míg a pisztácia 50-el több kalóriát tartalmaz, mint a perec, addig kétszer annyi proteint és háromszor annyi rostot. Plusz, azok, akik mogyoróféléket adnak a diétájukhoz több súlyt veszítenek, azokhoz képest akik perecet rágcsálnak.

Egy nagy pohár 2%-os sütőtökös latte helyett egy pohár zsírmentes latte
Míg a tökös latte tökéletes választásnak tűnik az őszi nassoláshoz, sajnos nem igazán tartalmaz tököt. Azonban rengeteg cukrot igen, a mutató 47 gramm cukornál és 310 kalórián áll –és mindez a tejszínhab nélkül. Viszont egy zsírmentes latte csak 18 gramm cukrot tartalmaz, ami csak a tejből jön. Vagyis a sütőtökös ital 29 gramm hozzáadott cukrot tartalmaz, ami több mint hét teáskanál, ezen kívül a zsírmentes latte csak 130 kalóriát tartalmaz.

Fél csésze granola egy csésze tejjel helyett egy csomag zab
Ha éhes vagy ebéd előtt, talán jól esne egy második reggeli – és ez rendben is van! De a granola sok cukrot és zsírt tartalmaz, ezért ez az egészségesnek hangzó rágcsálnivaló a 360 kalóriát is elérheti. Az emberek általában nagyobb adagot esznek, ha az élet az „egészséges” címkével van ellátva (mint a granola is), mondja egy francia tanulmány. A zab, másfelől, közel 150 kalóriát tartalmaz, és könnyen össze lehet dobni egy csésze meleg vízben. A zab egy meglepően jó proteinforrás, plusz lassan emésztődő rostot tartalmaz, mint minden gabonaféle.

Forrás és fotó: hazipatika.com

Írta: Molnár Adrienn