Jump to content

Mit és mit ne nassolj II.

2014. 12. 09. 11:29

A nassolásban a magyarok világ elsők, ha mondhatjuk így. Viszont tudnunk kell, hogy az, amit nassolás címén a szervezetünkbe juttatunk, az nagyon is káros szokott lenni és nagyon gyakran elhízáshoz vezet. Ennek elkerülése érdekében megmutatom melyik fincsi és káros nassolnivalót mire kéne lecserélni.

Epres joghurt helyett natúr görög joghurt friss eper darabokkal
Néhány gyümölcsös joghurtfajta akár 26 gramm cukrot tartalmazhat egy pohárban. (Ez megegyezik három darab Oreo keksszel.) És amíg 12 gramm magából a tejből jön, addig a maradék az ízfokozóból. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint, ha elhagyod a cukrot, akkor közel 0,75 kg-ot veszíthetsz a súlyodból, miközben ha megtartod, ugyanennyit szedhetsz fel. Maradj a natúr görög joghurtnál a kevesebb cukorért és az egészséges protein adagért.

Egy doboz diétás üdítő helyett szénsavas víz gyümölcsdarabokkal
Sokan isznak zérókalóriás üdítőt, amikor próbálják az éhségérzetüket csillapítani két étkezés között. Azonban a mesterséges édesítőszer, amit a buborékokkal együtt ledöntesz, összeköthető a súlynövekedéssel - az édesítők negatívan hatnak az anyagcserére, mivel elvész a képességed, hogy rendszerezd az étkezéseid, mondja egy 2013-as tanulmány. Ha csak szomjas vagy és nem éhes, igyál valami szénsavasat egy kis gyümölccsel (narancs, citrom, eper), ez egy kis édes érzést ad és sok tápanyagot biztosít.

Két darab puffasztott rizs helyett egy adag levegőn pattogatott kukorica
A puffasztott rizs régóta meg van bélyegezve, mint diétás táplálék, mert alacsony a kalóriatartalma és zsírmentes, de nagyon magas a glikémiás indexe - 82 pont (a tiszta cukoré 100). A glikémiás index egy mértéke annak, hogy az étel mennyire növeli a vércukrot (minél nagyobb a pont, annál nagyobb a növekedés).
Egy adag popcorn csak 31 kalóriát tartalmaz és alacsonyabb a glikémiás indexe (55-ös), továbbá teljes értékű gabonaféleként szolgál és ízesítheted zérókalóriás fűszerekkel, mint a fahéj, a kömény, vagy a chili por. Csak kerüld a mikrós változatot.

Forrás és fotó: starity.hu

Írta: Molnár Adrienn