Jump to content

Mit csinál az agyunk míg alszunk?

2014. 12. 09. 22:31

Azt mindannyian tudjuk, hogy ha nem alszunk eleget akkor bizony a másnap elég rosszul szokott telni, sőt. Ilyenkor a fáradékonyság mellett ingerlékenyek vagyunk és nem is gondolkodunk olyan jól, mint amúgy. De vajon mit csinál az agyunk, míg mi este az igazak álmát alusszuk?

Nehéz elhinni, de bizony az agyunk, míg alszunk döntéseket hoz. Információt dolgoz fel és felkészül a teendőkre. Így fordulhat elő, hogy nem vagy tudatodnál mégis döntéseket hozol bizonyos dolgokról.

Ezen kívül míg alszunk addig az agyunk új emlékeket gyárt és a régieket próbálja még inkább elmélyíteni, valamint a kettő közötti kapcsolatokat hozza létre. Ez mind a REM, mind a nem-REM fázisban végbemegy. Ezért is van az, hogy pihenés nélkül nem tudunk tanulni, hiszen nincs, mikor az emlékeknek beépülne az agyunkba. REM fázisban még tudni kell, hogy ilyenkor vésődnek be a különböző mozgások is az agyunkba. Vagyis ha meg tanulunk pár tánclépést vagy vezetni, akkor szükségünk van alvásra, hogy ezek a dolgok az agyunkban is rögzüljenek.

Tudnunk kell még, hogy alvás közben a kreativitásunk is jobb. Mivel alvás közben olyan információk közötti kapcsolatok megteremtésére is képes az agyunk, amit normál esetben soha nem látnánk meg, így előfordulhat, hogy álmunkban születik a legjobb ötletünk. Ezen kívül az alvás rendkívüli módon kedvez a távoli asszociációknak, melyek ébredés után az aha-élményhez vezetnek. Biztos mindenki tapasztalta már ez, mikor alvás közben megvilágosodott valamivel kapcsolatban.

A rochesteri Egyetem kutatói azt is megállapították, hogy miközben alszunk, az agyunk méregtelenít. Ekkor szabadul meg az idegkárosodást okozó molekuláktól, melyek az ébren töltött idő alatt felhalmozódnak.(Feltételezések szerint az alváshiány növeli a Parkinson- és az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Forrás és fotó: vjm.hu

Írta: Molnár Adrienn