Jump to content

Holnaptól jön az új tízezres

2014. 11. 30. 20:44

Nagyon ritkán kapunk új pénz, legyen szó akár a papír, akár az érme pénzről. Vizsont most, sok idő után újra, december 1-ével új tízezer forintos bakjegy kerül ki a forgalomba.

A bankjegy ugyan december 1-ével kerül forgalomba, de szélesebb elterjedése majd csak 2015 második felére várható, addig csak a szerencsésebbek futhatnak bele, egy-egy banki tranzakció után. A jelenlegi tízezres természetesen továbbra is forgalomban marad majd, ugyan úgy lehet vele fizetni, mint eddig. Kivonásáról majd csak később döntenek.

Az MNB 2014 és 2018 között megújítja a jelenleg forgalomban lévő bankjegysorozatot: újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. Ilyen az új tízezres is.

A készpénzkezeléssel foglalkozó cégek felkészültek a megújított bankjegy érkezésére: a bankjegyfeldolgozó gépek már alkalmasak az új papírpénz elfogadására és megfelelő ütemben halad a bankjegy-befizető, illetve a parkoló- és menetjegy-értékesítő automaták átállítása is.

Forrás és fotó: mnb.hu

Írta: Molnár Adrienn