Jump to content

A világ legszívósabb élőlényei II.

2014. 11. 29. 18:40

Vannak bizony olyan élőlények a földön, melyek gyakorlatilag a jég hátán is megélnek. Előző cikkünkben már bemutattunk ezek közül párat, de most lássuk a dobogósokat.

Erdei béka - A békák néhány fajtájánál megfigyelték, hogy a télre lényegében megfagynak, de így is képesek életben maradni, amíg megérkezik a tavasz. Észak-Amerikában öt ilyen ismert fajuk is van, közülük is az erdei béka a legelterjedtebb. Ezek a békák nem ásnak üreget, hanem a levelek alá bújnak el és gyakorlatilag megfagynak a környezetükkel együtt. Majd tavasszal kiolvadnak.

Mélytengeri mikróba - Ezek az élőlények a Mariana-árok mélyén élnek, ahol a nyomás 1100-szor nagyobb, mint tengerszinten.

Bdelloid kerekesféreg - A bdelloid kerekesférgek nagyon apró, csak nőstényekből álló gerinctelenek, amelyek leginkább édesvízben élnek. A felfedezésük óta még egyetlen hím egyedet sem találtak. A bdelloidok ivartalanul szaporodnak, ráadásul ellopják más állatok DNS-ét. Igy fejlesztettek ki azon képességüket, melyel képesek ellenállni a dehidratációnak és még a radioaktív sugárzás olyan szintjét is túlélni, amelynél már más élőlények elpusztulnak.

Csótány - Az anekdoták és városi legendák szerint egy nukleáris háborúban a csótányok maradnának az utolsó túlélők. (Nomeg persze Keith Richards.) Több hétig képesek élelem és víz nélkül létezni, emellett hetekig képesek fej nélkül is életben maradni. Körülbelül 300 millió éve jelen vannak, régebb óta, mint a dinoszauruszok. Sajnos azonban bizonyított tény, hogy míg 10%-uk képes lenne egy újabb hirosimai katasztrófát túlélni, addig ennél erősebb sugárzást már ők sem képesek elviselni.

Medveállatka - A medveállatka minden bizonnyal a legellenállóbb élőlény a földön. Ezek az apró, édesvízi állatkák bármit képesek túlélni, legyen az rendkívüli forróság, vagy extrém hideg, magas nyomás vagy sugárzás. Az űrbe is kidobhatjátok őket. A szélsőséges körülmények túlélésére az élőlény egy dehidratált állapotba süllyed, amiben 100 évig is képes életben maradni – élelem nélkül. Ha ezután vízbe tesszük, újra aktív lesz– egy apokalipszis sem tudná elpusztítani.

Forrás és fotó: toptenz.net

Írta: Molnár Adrienn